Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

megane I -nie odpala


Recommended Posts

mam problem z odpaleniem meganki 1 rok 1996

dzień wcześniej wszystko było ok a na dzień następny już nie odpala

sprawdziłem czujnik położenia wału i wyczyściłem-nic nie dało

dalej wciskałem ten przycisk przy kielichu amorka-i nic

dioda od imobilaizera jak zgasną wszystkie kontrolki to też gaśnie

 

TO JUŻ NIEWIEM CO MOŻE BYĆ -ELEGANCKO KRĘCI SILNIK ALE NIE ODPALA

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wczoraj kupiłem sobie klucz do świec i właśnie sprawdzałem i nie ma iskry

ale teraz pytanie:-dlaczego

sprawdzałem 2 świece po kazdej cewce bo są die cewki i nie chce mi sie wierzyć że aż dwie padły ale może ktoś miał taki przypadek-a tak na marginesie to od paru miesięcy jeżdze bez kondensatora który był przy tych cewkach

 

drugi motyw mnie męczy to imobilaizer czy przypadkiem to nie jego wina ale świeci normalnie dioda na desce rozdzielczej

 

[ Dodano: 2010-06-08, 20:33 ]

a jak można sprawdzić cewke czy jest dobra

 

[ Dodano: 2010-06-09, 20:14 ]

cewki są dobre podejrzewam imobilaizer-ale jak sie do tego zagrać

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Sorrki ze sie podlaczylem pod ten post ale mam podobny problem w scenicu 98 RT e

silnik 1.6 nie moge odpalic po dluzszej przerwie, nie mam iskry . Mialem wczesniej ten sam problem ale mechanik powiedzial ze to czujnik iskry ,ok wymienilem na uzywany, nie odpalil, ale kolega mechanik podlaczyl pod komputer,zresetowal go i po 40 sek. silniczek pracoal jak ta lala. Jezdzilem jeszcze 1,5 miesiaca bez zadnych problemow, potem wyjechalem na wakacje na 3 tygodnie samochod zostawilem na lotnisku po powrocie nie chcial odpalic, wezwalem pomoc drogowa i powiedziano mi ze to czujnik iskry ok, zaholowalem go do domu (pomyslalem ze znowu wymienia pojade na resetacje komputera i bedzie git) i tak zrobilem wymienilem pojechalem na komputer. Pierwsza rzecz nie mógl mechanik podlaczyc sie pod moj komputer,zostawilem mu samochód próbowal jeszcze przez dluzszy czas i bez skutku. Wymienil raz jeszcze czujnik iskry cewki i komputer i nic Co w takim wypadku moze byc nie tak ??? Mowil mi ze prad dochodzi do cewki ale nie dochodzi do czujnika co moze byc Prosze o Pomoc lub jakas RADE

Z Gory Bardzio Dziekuje i pozdrawiam

 

Nic nie moglem znalesc na temat tej usterki w senicu na forach a ta w megan jest najbardziej przypominajaca usterka do mojej sceni raz jeszcze sorry i prosze o pomoc

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1) uzupełnij profil, zobacz jak mają to inni.

2) pisz tak żeby inni zrozumieli o co Ci chodzi, stosując pl-literki

3) nie cytuj posta pod którym bezpośrednio odpowiadasz

Wszystko to jest w Regulaminie zlecam żebyś go jeszcze raz przeczytał.

 

Pytałem co to jest czujnik iskry? Bo nie wiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieki za przydatne rady.Co do pisowni z to chyba bedzie trudne bo nie mam w swojej klawiaturze pl-znakow mieszkam w angli. Tak tu sie nazywa,(czujnik iskry) czyli czujnik położenia wału, patrząc z góry na łączenie skrzyni z silnikiem znajduje się ten czujnik. Ten czujnik napewno znasz.

A co do mojego problemu , to mozesz mi cos poradzc?Czutalem gdzies jeszczcze ze to moze byc urwany przewod masy silnika czy cos w tym stylu, ale sam podczas stania by sie nie urwal?

ok Dzieki z gory i pozdrawiam i pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale sam podczas stania by sie nie urwal?

Nie, nie urwał by się, ale wystarczy wilgoć na wtyczce lub zabrudzenie końcówki i problem gotowy.

Proponuje poczytać na forum o czujniku położenia wału znajdziesz tam jak go sprawdzić, parametry tego czujnika i jak go wyczyścić. Jest to bardzo proste.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OK dzieki (poczytam)ale jezeli to o czym mysle, to ten czujnik na pewno dziala bo na czas choroby sceni kupilem Megan classic 1.6 e, dokladnie z tym samym silnikiem jak scenia i wczoraj bawilem sie w sprawdzanie i jezdze teraz megan na cefkach i tym czujniku polozenia walu co byly w sceniku, to znaczy ze sa dobre i koles mechanik wymienial mi 2razy komputer,i nadal nic. Próba podlaczenia komputera do kompuitera w scenicu, nie powiodla sie dlatego nawet mechanior nie wie o co jej chodzi. pare godzin siedzial i próbowal podlaczyc sie i nic z tego teraz to jeden chyba najwiekszy problem ?

 

Proszę więcej uwagi przywiązywać do pisania postów, ortografy poprawiłem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!