Kreczek Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Witam serdecznie. Jestem właścicielem Meganki z 98r. Na liczniku 226 000km. Dzisiaj robiłem przegląd samochodu: olej, filtry, płyny. Po zakończonym przeglądzie postanowiłem jechać na myjnie i umyć silnik ponieważ był cały ubrudzony w oleju, ponieważ dawno nie był myty i jeszcze przez bagnet tryskało póki uszczelki nie wymieniłem. Samochód po myciu odpalił bez problemu jednak po chwili jazdy zauważyłem spadek mocy silnika, po dojechaniu do domu i odstawieniu go na około godzinkę i ponownej jeździe wszystko wróciło do normy. Czy mogły to być cewki? Czy nic poważnego się nie stało? Co mam dalej z tym robić? A teraz drugi problem... Po pewnym czasie zapaliła się kontrolka od temperatury mimo tego, że wskazówka jest na połowie skali. Sprawdzałem płyn- wszystko w jak najlepszym porządeczku. Czy to też może być związane z myciem, że gdzieś się zwarcie zrobiło? Czy wskazówka pokazuje rzeczywistą temperaturę? Boję się, żeby nie przegrzać silnika i go nie zatrzeć. Co radzicie, żeby zrobił? Gdybym wiedział, że tyle problemów będzie to jeździłbym dalej z ubrudzonym silnikiem no i 20zł za umycie silnika... =( Pozdrawiam oraz czekam na pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 ad 1. Cewki. ad 2. Sprawdź czujnik temperatury w termostacie - który sprawdzić znajdziesz na forum, tyle było już o nim pisane że już sam nie pamiętam który daje sygnał na zegary a który do komputera Co radzicie, żeby zrobił? Jeździł i się nie przejmował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreczek Opublikowano 24 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Załóżmy, że błąd był spowodowany przez zwarcie wodą w czujniku. Jeżeli czujnik wyschnie to kontrolka sama zgaśnie czy potrzebna jest pomoc komputera, który skasuje błąd? A co inni na mój problem? Czy macie jakieś inne rozwiązania? Jutro pojadę do znajomego i zobaczymy co tam wymyśli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacol_696 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Radze kolego sprawdzić jeszcze czujnik ciśnienia oleju,bo też jest połączony pod kontrolke wody... u mnie też tak było jak umyłem auto,niestety czujnik musiałem wymienić bo padł... A czujnik do kompa jest na górze(brązowy) do licznika (biały)...możesz kolego pozdejmować z nich wtyczki i przedmuchać... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreczek Opublikowano 24 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 A gdzie to wszystko znaleźć? ;P Muszę poczekać na kolegę od manuali bo pobierają mi się, ale mają złą sumę kontrolną i nie mogę rozpakować. Jeżeli jutro będę chciał sprawdzić rezystancje czujnika temperatury to muszę najpierw spuścić płyn chłodniczy, żeby go wykręcić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 A gdzie to wszystko znaleźć? Na forum. Żeby sprawdzić rezystancję nie musisz go wykręcać, zdejmujesz tylko kostkę. Ta kontrolka świeci się nadal czy zaświeciła się i zgasła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacol_696 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Mała uwaga jak będziesz sprawdzał biały czujnik to sprawdzaj między jedną nóżką a masą(zmienna rezystancja zależnie od temp.),a druga powinna nie mieć przejścia z masą(kontrolka przegrzania) niestety nie wiem która jest która... Ale sprawdź jeszcze czujnik ciśnienia(na zapalonym silniku nie powinno być przejścia z masą) ja też zmieniłem czujnik temp. i nic nie dało,dopiero wymiana czujnika ciśnienia pomogła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 A czujnik do kompa jest na górze(brązowy) do licznika (biały). Jakoś to nie dawało mi spokoju i musiałem się upewnić jak to jest. jacol_696, niestety nie masz racji, podaję prawdziwą informację: "w obudowie termostatu masz 2 czujniki górny (brązowy) podaje jedynie informacje o temperaturze na tablicę rozdzielczą, dolny (biały) to czujnik temperatury sterujący pracą silnika" Tu są wartości rezystancji dla czujnika białego: Do pomiarów wystarczy zwykły miernik cyfrowy (chińczyk/żółtek). Biały czujnik udało mi się sprawdzić bez problemu, brązowego niestety nie potrafiłem zmierzyć. Czujniki znajdziesz bez problemu, wystarczy podnieść maskę: Tak wyglądają poszczególne czujniki oraz ich numery seryjne: Czujniki możesz bez konsekwencji odłączyć i wtedy sprawdzić jak się będzie zachowywać kontrolka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacol_696 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 No mój błąd pomyliłem kolory czujników... zdarza się najlepszym ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreczek Opublikowano 25 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 No i jestem w kropce... Sprawdziłem czujnik brązowy i biały oomierzem i nie wykazało żadnego zwarcia. Gdy odłączyłem wtyczkę z brązowego czujnika to nie było lampki kontrolnej ale i również miernik temperatury nie działał. Czy jest więc możliwe, żeby wadliwy był BRĄZOWY czujnik, który jednak nie wykazuje zwarcia? Na porady czekam do poniedziałku bo w innym wypadku będzie trzeba do mechanika z komputerem oddać. Cieszy mnie chociaż to, że już z pracą silnika wszystko jest w jak największym porządeczku =) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 No to chyba masz odpowiedź. Czy ten brązowy czujnik wskazuje poprawnie temperaturę na skali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreczek Opublikowano 25 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Raczej tak ponieważ przed awarią było tak samo ;P Więc co jest popsutego? :< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 hmm to dziwne, wskazuje właściwa temperaturę i jednocześnie zapala kontrolkę od gotowania wody. Ciekawe. A co się dzieje jak odłączysz biały czujnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreczek Opublikowano 25 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Niestety ale tego to nie sprawdzałem. Odłączałem razem brązowy i biały i tylko brązowy ale nie odłączałem samego białego. Jutro postaram się sprawdzić i dam znać. Nie mam zielonego pojęcia co tam może być... Jutro posprawdzam jeszcze i dam znać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 To zrób wszystkie możliwe kombinacje z odłączaniem tych czujników, zaoszczędzi to czasu, a może przy okazji dojdziesz gdzie jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi