opielowski Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Witam serdecznie koledzy i koleżanki. Ostatnimi czasy, po naszej kochanej zimie, zacząłem odczuwać niektóre dziury na kierownicy, temu zjawisku towarzyszy również delikatny stuk. Kierownica tak jakby potrafi podskoczyć kiedy najadę na dziurę, ale najbardziej odczuwam drgania kierownicy przy przejazdach kolejowych i torowiskach. 30 tys temu miałem wymieniane drążki kierownicze i końcówki drążków. Byłem teraz na szarpakach, wszystko wyszło ok. Wydaje mi się że stuk może powodować łącznik stabilizatora. Ale czy łącznik może też powodować takie czucie dziur na kierownicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Też tak mam... choć szarpaki nic nie wykryły. Teraz jestem w ASO (wymiana prawego wahacza) i mają popatrzeć co może być przyczyną przenoszenia się takich dziur na kierownice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 czy łącznik może też powodować takie czucie Oczywiście ,że tak i pamiętaj ,że luz na końcówce drążka nie zawsze wyjdzie na szarpaku, czasem trzeba wziąć breszkę i podważyć. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Teoretycznie nie powinien. Niech sprawdzą promieniowy luz listew wychodzących z maglownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opielowski Opublikowano 8 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Pan na szarpakach podważał breszką końcówki. kipi daj znać jak się tam skończy twoja historia. Lewy musze jechać na serwis żeby sprawdzić ten promieniowy luz na maglownicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Raczej tak, bo trzeba ściągnąć osłonę pod silnikiem i wleźć pod auto. Jeśli wszystko juz zostało sprawdzone i jest OK, to warto sprawdzić ten trop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 9 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2010 Miałem wybity sworzeń w wahaczu - widziałem i faktycznie porządnie (*) był. Nic więcej nie wykrył niepokojącego więc pewnie zlał temat. Teraz jak jade przez dziury to jest spokojniej (może jakby mniej kierownicą rusza ale dalej przekazuje drgania). Być może to sugestia więc daj znać co u ciebie wyjdzie z tym sprawdzeniem drgań krzyżowych na maglownicy i co by one oznaczały (wymiana maglownicy? jeśli tak to olaboga bo drogie toto jak (*) ) Na forum wyrażamy się cenzuralnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonasz1983 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Ja miałem podobny problem, pewnego razu cała kierownica zaczeła drzeć podczas jazdy na bruku,jazdy po nierównościach czy przejazdu przez torowiska, towarzyszyło temu dziwny metaliczny stuk tuż za kołem kierownicy. Pojeździłem po miejscowych mechaniorach, oczywiście każdy mówił co innego: od wymiany maglownicy poprzez wahacze amortyzatory skończywszy na całej kolumnie. Już byłem umówiony na wymianę maglownicy, ale zadałem pytanie "wujkowi google" i oczywiście było kilka sugestii więc zacząłem sprawdzać to co sam mogę w garażu i co się okazało miałem luz na śrubie na na górnym krzyżaku pod tapicerką zaraz za układem wspomagania. Śruba dała się przekręcić o 3/4 obrotu. Nastała błoga cisza. 1000zł w kieszeni..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaskinia Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 co się okazało miałem luz na śrubie na na górnym krzyżaku pod tapicerką zaraz za układem wspomagania. Śruba dała się przekręcić o 3/4 obrotu. Nastała błoga cisza.1000zł w kieszeni..... Objawy w mojaj Reni są identyczne. Napisz jeszcze, czy dostęp jest z kanału, czy od wewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 jonasz1983, jeśli dasz rade walnij fotkę. Zdecydowanie pomoże innym mniej obeznanym odnalezienie tego punktu i srpawdzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonasz1983 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Dziś wieczorem postaram się coś sfotografować lecz nie wiem czy mi się uda bo dostęp jest g.....y. Oczywiście postaram się to bliżej opisać "łopatologicznie" Dużo się mówiło o śrubie krzyżaka wewnątrz samochodu przy pedałach, ale kij ma 2 końce. Idąc w górę w stronę elektrycznego wspomagania czyli w stronę kierownicy, napotykamy na drugi krzyżak, gdzie też jest śruba. Jest to śruba za krzyżakiem od strony wałka wychodzącego ze wspomagania, klucz 12. Ja dostałem się do niej nie rozbierając tapicerki. Cyrkowym sposobem położyłem się pod kolumną i dojście było jako takie, najlepiej znaleźć śrubę i skręcić kierownicą tak aby śruba był skierowana w stronę konsoli z radiem wtedy można nawet dojść małą "rzechotką". Trzeba mocno dokręcić...u mnie to pomogło więc radzę spróbować zamiast wywalać kasę na drogie wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaskinia Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 U mnie dokręcanie śruby przy pedałach niestety nie pomogło, teraz zaatakuję tą drugą :-> Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opielowski Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 U mnie problem jest też dalej aktualny. Tzn. to jest mało zauważalne w sumie, mój tata tego w ogóle nie zauważa no a ja jestem niestety uczulony. Spróbuję zająć się też tą śrubą przy wspomaganiu i dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opielowski Opublikowano 6 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 Próbowałem dziś pokombinować z tą śrubą przy wspomaganiu... No i niby ją znalazłem... tzn na 95 % to ta, z tego co zauważyłem jest to śruba zewnętrzna typu torx. Miałem problem żeby ją złapać, ponieważ nakładkę na śrubę założyłem, ale nie mogłem tego chwycić grzechotką ponieważ po 1 stronie ta śruba jest blisko jakiegoś elementu i żabka mi nie dochodzi. Próbowałem na nakładke torx założyć imbus i tak podejść ale niestety nie mam siły tak dociągnąć śruby. No i zawinąłem ''majdan'' i zrezygnowałem. Ale gdy położyłem rękę u góry na tym krzyżaku i zacząłem ruszać kierownicą to ewidentnie czuje tam mały luz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonasz1983 Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Jeżeli nie mogłeś dojść do tej śruby to masz dwie możliwości: 1. albo te 5% twoich poszukiwań przeważyło i nie tą śrubę znalazłeś, 2. albo masz zastosowaną inna śrubę, tak czy inaczej jest tam dostęp, utrudniony ale jest. Po przeczytaniu twojego posta pofatygowałem się do auta, położyłem się pod kolumną i zrobiłem 2 foty. Może się przyda, Jak już wspomniałem obróciłem kołem kierownicy tak aby ta śruba skierowana był w stronę radia. Spokojnie też płaską 12 dojść można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi