sadi00 Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Witam wszystkich. Mam problem z moją Megi, tj. samochód w ogóle nie odpala. Po przekręceniu kluczyka słysze tylko "cyk" i rozrusznik nie obraca. W trakcie powrotu po pracy kiedy zaczął silnik gasnąć na sprzęgle (kiedy naciskałem sprzęgło automatycznie obroty spadały do zera) musiałem pilnować jazdy na biegach. Wtedy było okey, jednak silnik nie miał takiej mocy jak zazwyczaj. Silniczek krokowy wymieniłem 10 miesięcy temu na nóweczkę, akumulator jest półtora roczny. Proszę o pomoc ponieważ ciężko znaleźć jakiekolwiek info na ten temat na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej27r Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 to,że silniczek krokowy był nowy jakiś czas temu nie oznacza,że sięnie zabrudził...czyściłeś go teraz ? Przyłącza do rozrusznika proponuję sprawdzić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelson91 Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 mój ojciec miał identyczne objawy przy pęknięciu bloku silnika, z tym, że leciał jeszcze dym spod auta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sadi00 Opublikowano 13 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 Jeżeli chodzi o silniczek krokowy to na pewno sprawdzę. Możliwe, że to również może być przepustnica. Choć bardzo mnie dziwi, że rozrusznik w ogóle nie chce obrócić - nie wykluczam również alternatora, ponieważ przez tydzień przed całkowitym unieruchomieniem auta piszczał mi zawsze pasek przed odpaleniem silnika :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 13 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 Weź pooglądaj pasek napędu alternatora, masz go jeszcze? Sprawdź akumulator, nie ważne, że 1,5-roczny. Jak przekręcisz stacyjkę, do uruchomienia zapłonu to przygasają kontrolki Sprawdź czy rozrusznik kręci po podaniu napięcia, możliwe, że masz uszkodzony automat. To gaśniecie silnika pojawiło się nagle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sadi00 Opublikowano 13 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 Jeżeli chodzi o to czy problem pojawił się nagle, to nie. Przez około tydzień przed tym incydentem piszczał mi pasek (chyba alternatora) co wcześniej w ogóle nie miało miejsca. Jeżeli przekręcam stacyjkę to nie gasną kontrolki, cały czas jest ładowanie i smarowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortis21 Opublikowano 20 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2010 a na moje oko to klemy na akumulatorze się poluzowały. miałem to samo niby akumulator łączy, bo kontrolki się świecą ale rozrusznik robi cyk i nic się nie dzieje. u mnie przyczyną było poluzowanie jednej klemy dokręciłem kluczem wsiadam kręcę i cud auto zapaliło. a to że gaśnie to również tego wina bo na wolnych obrotach alternator ledwo co ładuje i albo akumulator jest kaput albo klemy. a silnik krokowy jak padnie to i tak silnik odpala i raczej nie gaśnie- tylko samochód dużo pali:-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi