Skocz do zawartości

Megane 1,5 dci 2006 rok

mlesniak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam silnik 1,5 dci 86 km, 2006 rok, przebieg 126000 km, jeżdżę od nowości, regularnie serwisowane co 20000 km , paliwo tylko Orlen

mam z nim 2 kłopoty :

1-na rozgrzanym silniku z włączoną klimatyzacją czy też nie czasami, powtórzę czasami na wolnych obrotach z silnika wydobywa się metaliczny stukot, chwilę postuka, następnie przestaje i znowu stuka silnik równo pracuje , sprawa o tyle dziwna że tak jak napisałem nie ma reguły że tak się dzieje

2-myślałem że mam przepalony tłumik, gdyż w trakcie pracy wydobywa się "basowy pomruk", okazało się że cały układ jest sprawny, miałem wrażenie że odgłosy wydobywają się gdzieś z okolicy układu dolotowego powietrza, to też zostało sprawdzone i mechanik nic nie znalazł /a może źle szukał/

proszę o odpowiedzi na powyższe bo może ktoś z was spotkał się z takimi problemami

1-na włączonym silniku niech ktoś popracuje gazem a ty ucho do silnika i słuchaj może namierzysz skąd. czy warunkiem jest włączona klima? jeżeli tak to ogranicza pole. może sprężarka? a może jakaś śruba się poluzowała i podkładka wpada w drgania?

2-na orlenie maja dwa rodzaje ON: ekodiesel (do 10% oleju rzepakowego) i ON (chyba) Verva do pompowtrysków. tego pierwszego nie powinno się lać do wtrysków, więc pytanie jakie lałeś?

• 1 miesiąc temu...