marhio2000 Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Witam ! Zaznaczam, ze w szukajce takiego tematu nie ma, teraz dopiero jest mój. Nie mam klimy, filtra p. pyłkowego zatem też nie ma, a szyby przy np. jak dziś mokrej pogodzie szybko lubią parować. Moment i nic nie widzę. , nie mam nic mokrego, nic mi nie przecieka. Nie rozumiem, jak można nie wstawić tego filtra, przecież on pochłania wilgoć i nie pozwala parować szybom ( taki np. miałem w astrze 1 z 92r. !! ). Czy to jest norma w tych autach ?. Jak sobie z tym radzicie ?. Jak puszcze gorące powietrze to schodzi, ale przecież do nagrzania auta chwile trzeba czekać, a do tej pory to z 20 wypadków mogę spowodować. Czyżby francuzy nie przemyśleli tak ważnej sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milyges Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Mam tak samo. U mnie pomaga delikatne uchylenie szyb + nawiew (niekoniecznie gorący całkiem) na szybę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marhio2000 Napisano 24 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Nie no dziś tak lało, że o uchyleniu to mogłem pomarzyć. to z tym się nie da nic zrobić ?. W astrze miałem podobnie, wymieniłem filtr i po sprawie. Przecież to jest kwestia bezpieczeństwa na drodze ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P_r_z_e_m_o Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Jedyne co możesz zrobić to uchylić okno lub zwiększyć nawiew, albo szmatka w dłoń i wycierać. Niestety praw fizyki nie oszukasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marr29 Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 oprócz dobrze ustawionego nawiewu ciepłego powietrza, może pomoć specjalny spray"antypara" na bazie alkoholu izopropylowego, dostępny na stacjach benzynowych za ok.6zł. Druga sprawa to czystość szyb, tzn. czy nie są zatłuszczone od wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marhio2000 Napisano 24 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Aha czyli nic się nie da zrobić . Preparaty, szmatki cuda na kiju, wszyscy wiemy że to zakrywanie problemu a nie jego istota. No coż, a już mi się auto podobało pod względem rozwiązań technicznych. Dziekuję za info Ale co do szmatek to odradzam, smugi murowane. Jak już to ściągaczka gumowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P_r_z_e_m_o Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 marhio2000, wejdź sobie na wiki i poczytaj co to wilgotność i punkt rosy. Wyciągnij wnioski ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zawisza1980 Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Może da się założyć filtr przeciw pyłkowy :P Tu coś znalazłem http://meganecabrio.pl/wymiana-filtra-prze...lkowego-megane/ http://megane.com.pl/how-to-wymiana-filtra...ne-i-vt2841.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marhio2000 Napisano 24 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 P_r_z_e_m_o, Fajnie, ale jak mam za każdym razem oceniać wilgotność powietrza i mierzyć sobie temp i na odwrót.. No sorry hehe. Ale jak masz na to czas to spoko, nie ma filtra więc parować będą. i Nic nie wymyślisz, jak masz ulewę, a ty dopiero odpalasz auto i musisz jechać, póki się nie rozgrzeje nawiew zimny nic Ci nie da, no chyba że chcesz w takich warunkach sobie okna po otwierać. Błąd, błąd i jeszcze raz błąd inżynierów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19Urban94 Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Kolego zakup sobie coś takiego na szybki, bardzo przydatne gdy pada, mieliśmy to w poprzednim autku, jak pada to uchylasz sobie okienko i Ci nie pada do środka... ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P_r_z_e_m_o Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 marhio2000, a czy ja gdziekolwiek napisałem żeby mierzyć wilgotność Jakąś nadinterpretację tu stosujesz. To jest normalne zjawisko i czasami tak się będzie dziać. Kup sobie owiewki i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marhio2000 Napisano 24 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Owiewki ciekawy pomysł. Ok nie ma sensu ciągnąć tematu dalej, dzięki za pomoc, ale ja dalej będę uważał że francuzy tu nie pomyśleli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Jeździłem VW T4, który też miał filtr przeciwpyłkowy, ale przy deszczowej pogodzie szyby prawie od razu parowały. Jedyny sposób na zaparowane szyby przy braku klimatyzacji, to uchylenie szyb i nawiew. Jak już było wcześniej napisane, fizyki nie przeskoczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marhio2000 Napisano 24 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Jedyny sposób na zaparowane szyby No nie w każdej marce jak widzę, bo jak pisałem wcześniej w astrze 1 z 92r. bez klimy ten filtr był i rozwiązywał problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts