thomasman Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Witam. Mam do Was - doświadczonych posiadaczy Meganek - dwa pytanka. 1. Ostatnio zauważyłem, że przy korku od pojemnika na płyn (? ) wspomagania kierowniczego pojawił się pomarańczowy olej - nie jest tego dużo, ale też nie tycio. Czy to normalne, że układ "pozbywa się" nadmiaru płynu? Jest on bardzo szczelnie zamknięty - na korku jest taka maleńka dziurka - jakby specjalnie zaprojektowana, do pozbywania się nadmiaru płynu. Czy mam rację? 2. Przy dość mocnym skręcaniu (ok. 90 stopni) (w lewo - w prawo nie jestem pewien) przy prędkościach ok. 30-50 km/h słychać stuki - nie są one głośne - słychać takie - tup tup tup tup - nie są to też trzaski - po prostu takie głuche stukanie - na tyle cicho, że tylko ja to słyszę - pasażerowie nie :) - pewnie dlatego, że jestem wyczulony na zdrowie mojej Meganki :)). Miałem niedawno wymienianą osłonę przegubu (oczywiście, jak na mnie przystało - nie pamiętam czy lewego, czy prawego :)). Myślicie, że to przegub? Da się z tym jeździć? Pozdrawiam! I liczę na porady i odpowiedzi. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orfeusz77 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Ad. 2. - Może być przegub, sworznie wahaczy, mi kiedyś rozwaliło półośkę i też przeskakiwało, ale zainteresowałbym się i sprawdził w jakim jest stanie przekładnia kierownicza i łożyska mcpersona.. Ad. 1. - a to płyn do wspomagania, czy może inny - porównywałeś?? Może tylko się troche skroplił. Wiesz jak są upały to wszystkiego może troche ubywać i trzeba kontrolować.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomasman Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Ad. 2. - Może być przegub, sworznie wahaczy, mi kiedyś rozwaliło półośkę i też przeskakiwało, ale zainteresowałbym się i sprawdził w jakim jest stanie przekładnia kierownicza i łożyska mcpersona.. Ok, dzięki. Postaram się niedługo to obejrzeć. Ale na razie można jeździć, prawda? Ad. 1. - a to płyn do wspomagania, czy może inny - porównywałeś?? Może tylko się troche skroplił. Wiesz jak są upały to wszystkiego może troche ubywać i trzeba kontrolować.. Oczywiście kontroluje wszystkie płyny od czasu do czasu, chodzi tylko o to, że samochód "oddaje" nadmiar płynu od wspomagania, nie ubywa go (co byłoby nawet logiczne). I jestem pewien, że to ten płyn. :) Jeszcze raz dzięki za pomoc. :) Ktoś jeszcze może poradzić? Będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filo Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 1. Ostatnio zauważyłem, że przy korku od pojemnika na płyn (? ) wspomagania kierowniczego pojawił się pomarańczowy olej - nie jest tego dużo, ale też nie tycio. Czy to normalne, że układ "pozbywa się" nadmiaru płynu? Jest on bardzo szczelnie zamknięty - na korku jest taka maleńka dziurka - jakby specjalnie zaprojektowana, do pozbywania się nadmiaru płynu. Czy mam rację? A pokręć lewo-prawo na postoju z odpalonym silnikiem i zobacz czy się pieni płyn. BTW nie zmieniaj czasem płynu w układzie wspomagania-świeży przepłuka układ i się wycieki mogą pojawić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi