Skocz do zawartości

jazda do odcięcia, na maksymalnych obrotach

theeye7777

Rekomendowane odpowiedzi

dlaczego vag zrezygnował z PD na rzecz CR bo byli do tyłu z normami emisji spalin

to też. Gorsze było to, że te auta zagłuszały wszystko wokół siebie <ok>

Wysokie obroty jak najbardziej.

Ostatnio jak jeżdżę coupetą po trasie (dość dynamicznie) - zajrzałem do egr-a, żeby miec porównanie jak wygląda po jeździe w mieście, a jak po trasie. Wnioski:

-po mieście: gęsty syf na zaworze, trzeba było skrobać śrubokrętem

-po trasie: zawór lekko zadymiony

Obroty tylko przy przyspieszaniu: 3500-4000obr (oprócz 5 biegu :mrgreen: )

Benzyna:

Raz na jakiś czas biorę od mamy, pokręcę go trochę na obrotach i auto robi się zupełnie inne (odmulone), bardziej elastyczne.

Trzeba wziąć pod uwagę, że przy PSJ zapycha się wydech (katalizator głównie) itp, obciążenia poszczególnych elementów są o wiele większe itp, dlatego lepiej jest wyżej zakręcić, niż jeździć ciągle na oszczędność paliwa, bo kiedyś oszczędność się skończy, przy remoncie silnika.

z mojego doświadczenia - wysokie obroty nie szkodzą, ale bez przesady. Udało mi się w jednym z moich pierwszych samochodów (byłem wtedy przed dwudziestką i jazda do granic możliwości fury była najważniejsza <ok> ) doprowadzić do pęknięcia siemeringu między skrzynią a silnikiem, co spowodowało zaoliwienie sprzęgła i kosztowną naprawę (sprzęgło, przegrzany docisk, wymiana związana z wyjmowaniem skrzyni...). Wniosek - przedmuchanie jest ok, wysokie obroty w trybie ciągłym już nie.

Ostatnie 4 lata pomykałem BMW z silnikiem niemalże od kosiarki bo tylko 1800cc.

Na Becie częsta jazda do odcięcia nie robi wrażenia. Może to wynika z niższego niż w meganie ciśnienia nominalnego w cylindrach. Każdy jednak silnik (co wykazano 2 posty wyżej) warto CZASEM przeciągnąć po obrotach.

Inna sprawa, że te renóweczki są troche delikatne.

Nie obraźcie się.