m-c-ool Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Witam , jeśli w nie właściwym dziale proszę o przeniesienie ale znalazłem artykuł o instalacji LPG do silników Diesla nie jest to tak że silnik działa tylko na lpg ale i tak zachęcam do lektury http://www.elpigaz.com/?p=pl/menu/3c/4/index całkiem na dole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 8 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2010 Technika znana i stosowana od bardzo wielu lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 8 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2010 m-c-ool, w Wiedniu i okolicach autobusy miejskie jeżdzą na tym systemie (Ekologia) ;-) juz ładnych parę lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 8 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2010 Jakiś czas temu autobusy w Ostrowcu Świętokrzyskim jeździły na LPG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nimrod32 Opublikowano 9 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2010 autobusy jeżdżą raczej na CNG czyli gazie ziemnym - jest to obecnie najtańsze paliwo do napędzania pojazdów, dodatkowo nie objęte (jeszcze ) akcyzą. Nie wszyscy to wiedzą ale LPG jest efektem rafinacji ropy naftowej. Niestety stacji CNG jest niewiele a zasięg auta z fabryczna instalacją wynosi około 300 km, w dużej mierze ze względu na wielkość zbiorników z gazem. Istnieje możliwość zasilania gazem CNG silników diesla, ale opłacalne może to być tylko dla aut którte robią bardzo duży przebieg w niedużej odległości od stacji CNG - np autobusy, samochody dostawcze na terenie miasta. Instalacja jest bardzo podobna jak dla LPG, działa jednak pod bardzo dużym ciśnieniem. Na koszt instalacji w dużej mierze rzutują bardzo duże i kosztowne butle na gaz. Z tych też względów dużo taniej niż auta zasilane tradycyjnymi paliwami można kupić sprowadzone auta z instalacją CNG (allegro) Możliwe jest również nabijanie / tankowanie CNG z rury gazu ziemnego przy domu. Koszt takiej sprężarki to około 3 tys zł.CNG tankuje się w m3 a nie w litrach. m3 gazu kosztuje od 1,6 zł. do 2,20zł więc koszt pokonania 100 km. na tym paliwie kosztuje około 16 zł.(ok. 8m3. na 100km) dla auta z silnikiem 1,6 / 1,8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 9 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2010 Moim zdaniem montowanie czy LPG czy CNG właśnie poza autobusem czy jakimś dostawczym jest zupełnie bez sensu. Jeżeli diesel spala średnio w mieście 6-7L/100 to montaż takiej instalacji jest nie opłacalny. Miałem już 2 auta na gaz i teraz kupiłem diesla nie tylko po to aby mieć koło zapasowe tam gdzie powinno być ale też dla tego, że z dieslem jakoś lepiej mi się jeździ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megi98 Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 głupoty jakieś :roll: to albo człowiek kupuje auto w dieslu ze świadomością że ropa jest droższa z czymś się równają duże wydatki na CPN albo auto z lpg i z świadomością że taniej go podróże wyniosą. A nie mu się świeczka zapali po X latach jazdy na ropuni że dużo $$,"trele fele i morele" i że trzeba założyć gaz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nimrod32 Opublikowano 11 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 tu nie tylko o to chodzi. Na zachodzie suta zasilane CNG mogą wjeżdżać do centrów miast bez ograniczeń, jak to ma miejsce w samochodać zasilanych tradycyjnymi paliwami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 11 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 Na zachodzie suta zasilane CNG mogą wjeżdżać do centrów miast bez ograniczeńdokładnie Napisałem to już wcześniej....chodzi o ekologię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m-c-ool Opublikowano 14 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 i z tego co wiem głównie właśnie jest to montowane w tzw. sprzęcie ciężkim typu włąśnie autobusy ciężarówki dostawczaki itp. właśnie z powodu norm ekologicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi