Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

lpg w dieslu jednak możliwe :D

m-c-ool

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , jeśli w nie właściwym dziale proszę o przeniesienie ale znalazłem artykuł o instalacji LPG do silników Diesla <ok> nie jest to tak że silnik działa tylko na lpg ale i tak zachęcam do lektury :mrgreen:

http://www.elpigaz.com/?p=pl/menu/3c/4/index

całkiem na dole

autobusy jeżdżą raczej na CNG czyli gazie ziemnym - jest to obecnie najtańsze paliwo do napędzania pojazdów, dodatkowo nie objęte (jeszcze <ok> ) akcyzą.

Nie wszyscy to wiedzą ale LPG jest efektem rafinacji ropy naftowej.

Niestety stacji CNG jest niewiele a zasięg auta z fabryczna instalacją wynosi około 300 km, w dużej mierze ze względu na wielkość zbiorników z gazem. Istnieje możliwość zasilania gazem CNG silników diesla, ale opłacalne może to być tylko dla aut którte robią bardzo duży przebieg w niedużej odległości od stacji CNG - np autobusy, samochody dostawcze na terenie miasta. Instalacja jest bardzo podobna jak dla LPG, działa jednak pod bardzo dużym ciśnieniem. Na koszt instalacji w dużej mierze rzutują bardzo duże i kosztowne butle na gaz.

Z tych też względów dużo taniej niż auta zasilane tradycyjnymi paliwami można kupić sprowadzone auta z instalacją CNG (allegro)

Możliwe jest również nabijanie / tankowanie CNG z rury gazu ziemnego przy domu. Koszt takiej sprężarki to około 3 tys zł.CNG tankuje się w m3 a nie w litrach. m3 gazu kosztuje od 1,6 zł. do 2,20zł więc koszt pokonania 100 km. na tym paliwie kosztuje około 16 zł.(ok. 8m3. na 100km) dla auta z silnikiem 1,6 / 1,8

Moim zdaniem montowanie czy LPG czy CNG właśnie poza autobusem czy jakimś dostawczym jest zupełnie bez sensu. Jeżeli diesel spala średnio w mieście 6-7L/100 to montaż takiej instalacji jest nie opłacalny. Miałem już 2 auta na gaz i teraz kupiłem diesla nie tylko po to aby mieć koło zapasowe tam gdzie powinno być ale też dla tego, że z dieslem jakoś lepiej mi się jeździ <ok>

głupoty jakieś :roll: to albo człowiek kupuje auto w dieslu ze świadomością że ropa jest droższa z czymś się równają duże wydatki na CPN albo auto z lpg i z świadomością że taniej go podróże wyniosą. A nie mu się świeczka zapali po X latach jazdy na ropuni że dużo $$,"trele fele i morele" i że trzeba założyć gaz...