Martini26 Opublikowano 9 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2010 Witajcie! Jak w temacie sygnalizowana kontrolka olejowa + SERVICE + STOP, a na komputerze widnieje 'Usterka ciśnienia oleju'. Jestem tydzień po wymianie oleju i filtra (olej ELF Excellium 5w30 SXR) - drugi rok z rzędu go leje ale teraz zapaliła się ta przypadłość. Po zgaszeniu silnika i zapaleniu na nowo wszystko ok, ale po następnym postoju znów się zapaliła dwa razy podczas jazdy i zgasła ?!?! Nie wiem co jest grane - olej pokazuje ponad połowę na bagnecie (między 3/4 a 1/2 poziomu), filr suchy, wycieku nie ma z miski, na komputerze również poziom dwie kreski ostatnie!? Jakaś podpowiedź? Z tego co sam wiem to w ubiegłym roku tego oleju weszlo mi podobno 4,7l a teraz wlali mi bańke 4l i powiedzieli ze wg katalogu tyle wchodzi?! No i jest ponad połowę. Za wszelkie porady i sugestie będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonescu Opublikowano 9 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2010 Dolej do maksa na bagnecie i zobacz czy sytuacja się powtórzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martini26 Opublikowano 10 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Według mnie nie powinno to mieć miejsca w przypadku większej połowy wg. bagnetu. Dopiero przy minimum powinno się to wyświetlić ale też z innym komunikatem tak mi się wydaje np. niski poziom oleju - uzupełnij. A tutaj jest wyraźnie inny komunikat - usterka ciśnienia oleju?! Jadę dzisiaj do warsztatu ponieważ zapala się po 20 sekundach od uruchomienia silnika i świeci stale :-( Znów wydatek... [ Dodano: 2010-09-11, 14:35 ] Jestem po serwisie. Usterka na linii jakiś przekaźnik z nią związany (czujnik ciśnienia oleju - wymieniony na nowy bo byl ubity) - czyli obwód mają zbadać lub uszkodzony moduł UPC co jest gorszym prawdopodobieństwem ale stwierdzili, że możliwym bo już mieli taki przypadek. Koszt modułu ok. 1200zł, naprawa uszkodzonego około 600zł ;/ W poniedziałek mam dostać szczegółową odpowiedź lub naprawę przerwy (oby to było to). Nasze kochane Renie... Ma ktoś coś do dodania 'podpowiedzenia'? [ Dodano: 2010-09-13, 07:34 ] Co myślicie o tym: Moduł UPC Czy warto inwestować w coś takiego z allegro? Czy nie ryzykowalibyście? Moduł wymieniony, elektryka sprawdzona, czujnik ciśnienia wymieniony - autko sprawne = bezcenne ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi