Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

odszkodowanie od GDDKiA

kaczor2502

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nie znalazłem takiego tematu na forum więc zakładam, od kilku dni jestem posiadaczem meganki, po 2 dniach od zakupu oberwałem kamieniem w szybę czołową która pękła, sprawa wraz z numerem rej samochodu spod którego wyleciał kamień trafła na policję. Po zawiadomieniu policji zgłosiłem to w swojej ubezpieczalni i usłyszałem, że jeśli nie posiadam AC to muszę czekać na wynik postępowania policyjnego, jeśli kierowca sięprzyzna to zostanie mi wypłacone odszkodowanie z jego OC, jeśli sięnie przyzna będzie ciężko. W ubezpieczalni polecili mi sięzwrócić do zarządcy drogi czyli GDDKiA, mam pytanie jak się za to zabrać by to miało ręce i nogi a nie odesłano mnie "z kwitkiem", czy ktoś miał podobną sytuację i dało się jakoś uzyskać odszkodowanie za stłuczoną szybę?

Skoro wyleciał kamień spod samochodu to jest to zdarzenie losowe. GDDKiA przecież nie będzie zamiatać dróg i zbierać wszystkich kamyczków, co by nikomu biedy nie narobiły.

Zgłosiłeś na Policję sprawę? <ok> Do czego kierowca ma się przyznać? :mrgreen: Do tego iż z pod jego kół wypadł kamyczek?.

sprawa jest troszke też nietypowa, obwodnica miasta, przy samej budowie autostrady A1 leży tyle kamieni a jakośnikomu się nie chce sprzątać, nie jedno auto już tam się pozbyło szyby, nim zgłosiłem na policji dowiedziałem się u ubezpieczyciela co z tym zrobić... tylko nie wiem jak się zabrac za GDDKiA

Pewnie należy postąpić podobnie jak w przypadku uszkodzenia zawieszenia przez ubytki w jezdni. Zdjęcia, świadkowie, policja i dużo wolnego czasu. Zarządca drogi będzie spychał winę na wykonawce pobliskiej autostrady, wykonawca nie będzie poczuwał się do odpowiedzialności i zwali winę na kogoś jeszcze innego np.firmę dowożącą tłuczeń. Z tym przyznaniem się jakiegoś kierowcy do winy to kpina. Podobny temat kiedyś widziałem w gazecie, tylko tam koleś driftowal po żwirze co spowodowało niemałe uszkodzenia w pobliskich samochodach.

Jeżeli kamień wypadł spod kół ciężarówki, która nie miała chlapacza to jest duża szansa na odzyskanie kasy, pod warunkiem że sprawa była załatwiona na miejscu (czyt) strzelił kamień, zatrzymujesz kierowcę, wzywasz policję piszecie jakieś tam oświadczenie, policjant potwierdza (jemu nikt nie zaprzeczy) i sprawa wygrana.

Trzy tygodnie temu moja mamuśka myśląc że wjeżdża w kałużę, wjechała w dziurę i rozwaliła koło (na szczęście uszkodzona tylko felga). Wezwała policję, ta sporządziła notatkę. Z tym poszła do zarządu dróg i zgłosiła sprawę. Po tygodniu dostała odpowiedź że wiedzieli o tej dziurze już wcześniej i nie zabezpieczyli jej, w związku z czym przyznają się do winy i przekazują sprawę do ubezpieczyciela. Jak na razie sprawa w toku, bo ubezpieczyciel nie ma jeszcze papierów.

Jeżeli kamień wypadł spod kół ciężarówki, która nie miała chlapacza to jest duża szansa na odzyskanie kasy,.........

Też nie koniecznie. Jaka jest różnica czy kamień wystrzeli spod ciężarówki bez chlapaczy czy spod osobowego? Istotne jest co wozi ta ciężarówka - jeśli tłuczeń, żwir to można się pokusić o walkę, jeśli wozi styropian... :-(

Jadąc osobówką czy ciężarówką nie wożącą sypkich rzeczy i wzięcie na siebie winy za kamień... Cóż, są naiwniacy 8-)

sprawa została nie załatwiona na miejscu tylko na komisariacie, zatrzymać gościa nie było jak bo jechał z przeciwka ( nie mam pojęcia jak ten kamień wystrzelił, widziałem go jak leci po skosie ale jak już był przy szybie), zawrócić nie było gdzie, zobaczymy teraz czekam na wiadomość z policji ... próbować zawsze można może akurat uda się odzyskać kase za nową szybę, która juz jest zamontowana

zatrzymać gościa nie było jak bo jechał z przeciwka ( nie mam pojęcia jak ten kamień wystrzelił, widziałem go jak leci po skosie ale jak już był przy szybie
takie pytanie mam kolego...gdyby to Ciebie ktos zatrzymal i twierdził,że przed chwilą strzeliłes mu kamieniem spod koła?Co byś zrobił?

no raczej wątpie, że ktoś się przyzna, bo to teżnie jego wina że mu kamien spod koła poleciał, tylko wina tych co zarządzają drogami i dbają o czystość na nich ... ja jak chyba każdy sam by się nie przyznał ze względu na zniżki

1) droga powinna być utrzymana we właściwym stanie, tzn. nie powinno być błota, kamieni dziur itp.

2) jeżeli był znak; roboty drogowe, ograniczenie prędkości, kamienie spod kół, czy jak on się tam nazywa

3) nie była to ciężarówka do przewozu tłucznia, ziemi, tzw. wanna, nie ważne czy jechałeś za nią czy mijałeś.

to marnie to widzę.

Ale jeżeli to był wyjazd z budowy i na nim było błoto kamienie itp. to ja bym się zwrócił do właściciela drogi, nie budowy, bo przecież nie jechałeś po budowie. Byłeś na drodze publicznej. Niech właściciel drogi dochodzi odszkodowania od firmy budowlanej.

Bardzo dobrze jakbyś miał zdjęcia wyjazdu i jak wyglądała droga. Notatka z policji również się przyda, najlepiej jakby i w niej było napisane, że droga była zanieczyszczona błotem i kamieniami. Są za to odpowiednie kary. Firmy budowlane mają obowiązek niedopuszczenia do zanieczyszczenia drogi publicznej, a obowiązkiem właściciela drogi jest dopilnowanie tego.

Poza tym i tak pewnie będziesz musiał szybę naprawić z własnej kieszeni, a potem dochodzić odszkodowania. Nie załatwisz tego w ciągu 1-2 dni. Niestety ale tego typu "urzędy" mają czas :-/

Właściciel = zarządca drogi

Nie no, to już strach jeździć po Polskich drogach, bo okazuje się że jeżeli wystrzeli kamyczek z pod moich kół o czym ja nie będę nawet wiedzieć, mogę dostać wezwanie na Policję. <ok>

Miałem taką sytuację w samochodzie firmowym: sokół uderzył mi o przednią szybę, oczywiście popękała, a sam ptak w rowie. Co miałem zrobić, pobliskiego leśniczego ganiać? :mrgreen: