DrNO Opublikowano 10 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 (edytowane) NO! wreszcie tego dokonalem mam automatycznie skladane lusterka! :) Jak? dosc prosto :) Najpierw dwa przekazniki przelacznikowe na 12V i taka tez cewka (moje byly okolo 390Ohm): Uzbroilem sie w zestaw "maly lutownik", zrobilem schemat i dokonalem dziela: Nie chcialem tworzyc skomplikowanej elektroniki, wykorzystalem dzialanie "hands-free" i zasymulowalem moje wlasnie dzialanie na pokretlo przy wysiadaniu i wsiadaniu do auta. dzieki takiemu rozwiazaniu zachowalem mozliwosc recznego steerowania. do zrobienia zostalo mi tylko obejscie przekaznikow, np na serwwis zeby kolesiom lustra ciagle nie machaly ;P ale to jest jeden przelacznik. W nastepnej kolejnosci rozebralem pol wnetrza :) dostalem sie do kabli zapalniczki, przeciagnalem JEDEN kabel (masa jest w drzwiach) przez KOSTKE W DRZWIACH! :) da sie, sa dziurki, jednak trzeba ja wykrecic ze slupka, zeby dziure lekko powiekszyc. we wtyczce (od strony drzwi) jedyne co to wyciagnac glosnik i sciagnac kilometry tasmy izolacyjnej z peszla wchodzacego do gumowego weza. potem trzeba pamietac o PONOWNYM ZAIZOLOWANIU TEGO PESZLA, bo tam standardowo pada deszcz!!! Ostateczne zostalo tylko pociac trzy kable (dwa wychodzace z kostki juz na motorki lusterek oraz stala mase) ... i dziala :) ponizej, dla ciekawskich jeszcze pare schematow: Edytowane 19 Grudnia 2015 przez DrNO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snap Opublikowano 10 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 gratki tez sie pobawie tyle ze puszcze impuls z centralnego na filmiku jest pokazane ze przy otwieraniu drzwi lusterka sie skladaja nie powinno byc tak ze to nastepuje po wyjsciu z samochodu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 10 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 ja jak otwieram drzwi to wychodze z auta... w 95% przypadkow przynajmniej tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrTea Opublikowano 10 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 Masz łeb.. nie ma co ... Gratulacje :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Driver Opublikowano 11 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2007 SUperrr.... Dobra robota DrNO. Ja natomiast mam lusterka w automacie i chciałem zrobić cos takiego że jak zamykam samochód z pilota albo przyciskiem na klamce to lusterka się składają a otwieraja dopiero jak wejdę do auta i włączę start. Ma ktos pomysł jak to wykonać ? P.S licze na magika od składanych lusterek i schematów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snap Opublikowano 11 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2007 Ja natomiast mam lusterka w automacie czyli jakie ? chciałem zrobić cos takiego że jak zamykam samochód z pilota albo przyciskiem na klamce to lusterka się składają a otwieraja dopiero jak wejdę do auta i włączę start. Ma ktos pomysł jak to wykonać ja bede robil cos takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 11 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2007 trzeba troche nakombinowac z tranzystorami ale da sie zrobic. byleby sie w klamce zmiescilo! :) ja zaraz ide jeszcze do garazu zrobic bypass (jeden przelacznik) pod klamka (jakby za galka od lusterek) omijajacy przekazniki. przyda sie na bardzo krotkie trasy oraz do serwisow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Human Resources Opublikowano 11 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2007 wypas!!!brawo za odwagę i pomyłowośc ja jestem zbyt leniwy i za mało utalentowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radekb351 Opublikowano 11 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2007 Gratuluje pomysłu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 11 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2007 a ja dzis jeszcze namotalem... dodalem przelacznik, ktory spelnia funkcje bypass'u przekaznikow, w skrocie: mam fukcje AUTO/MANUAL :) dobre na krotkie trasy (np w miescie od sklepu do sklepu...) oraz na wizyty w serwisie :) wybaczcie... dzis nie mialem juz czasu sie zajac "powazna" dokumentacja, ale jutro (12.07.2007) zrobie schematy w Electronic WorkBench'u. dorzuce skreeny z oryginalnych schematow elektrycznych Renault oraz opisze numerami piny co jak z czym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sornat Opublikowano 11 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2007 poprostu wymiata... szkoda ze mi talentu brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basenji Opublikowano 12 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Niesamowite. Jeszcze musisz wymyśleć drapaczkę do pleców ;-) na długie przejazdy. zdrówko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 12 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 myslelm juz o czyms w fotel do masazu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Driver Opublikowano 12 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 a podgrzewanych foteli nie umiesz zrobić ? w zimie to był by wypas. Kabli mi tyle wystaja z foteli że zastanawia mnie to czy nie ma tam seryjnie wkładanych grzalek (watpie ale nadzieja matką głupich) które trzeba za dodatkową kase odblokowac montujac przyciski nad ręcznym (bo chyba do tego są ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin_g Opublikowano 12 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Nie wiem jak wygląda schemat elektryczny ale w jakiś sposób włączniki są sprzężone z komputerem. Chyba nie są prostym włącznikiem (przez przekaźnik). Po włączniu na wyswietalczu pojawia sie komunikat o grzaniu (sitzeheizun an). [ Komentarz dodany przez: DrNO: 2007-07-12, 22:39 ] kooniec OT Panowie, jak cos to nowy temat prosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi