Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Kupię nowe felgi stalowe do M III grandtour - coś polecacie?

rescue29

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego, polecam firmę ALCAR. Felgi całkiem ok. Nowe 16" - ok 800 zł/komplet 16" (ALCAR 7305). Jeżeli 15" to tańsze.

Na lato mam 16" i na zimę chciałem 15" tak jak w tańszych wersjach, jednak po przejażdżce takim samym autem na 15" i wyższym profilu stwierdziłem że zostanę na 16" - lepiej/bezpieczniej się prowadzi. ;-)

Ja chyba czegoś nie rozumiem:?:

Pytanie było o felgi stalowe nie aluminiowe!

Rozumiem, że chcesz felgi do zimówek:?:

Kup zwykłe 15" i do tego dobre opony zimowe i tyle. Ostatecznie dokup kołpaki.

Filozofii żadnej w tym nie ma.

Hej.

No też pierwotnie tak myślałem, ale w ASO i sklepach internetowych mówili, że to duże auto, że lepiej 16, że 15 to w słabszych silnikach itp. Fakt jest takie, że w słabiej wyposazonych wersjach M III Grandtour i tak wyjeżdża na stalowych 15. Boje się tylko, że w tej wersji 1.9 moga byc ciut wieksze np. szczęki czy tam klocki i 15 moge gdzieś obcierać. Dzwoniłem też to mojej najbliżesz ASO i tam powiedzieli....że zadaję trudne pytania pytając czy 15 będa pasować......:)

Najprościej było by zmierzyć średnicę wewnętrzną felgi i sprawdzić średnicę tarcz. Wtedy będzie wszystko jasne. Przypuszczam, że takie dane znajdziesz w jakimś internetowym sklepie sprzedających felgi.

Ja mam tarcze 280 mm i bez problemu wchodzą standardowe 15" felgi.

rescue29, umów się z forumowiczem z Wrocławia, który ma stalówkę 15", podjedź przymierz i będziesz wiedział, wystarczy założyć jedno koło na przód bo z tyłu tarcze są mniejsze. Jak kupisz felgę taką jak zaleca producent (patrz ramki na forum) to nie bata, musi pasować. Na zimę 15"spokojnie wystarczy, no chyba że bierzesz udział w rajdach :)

• 3 tygodnie później...

Będziesz musiał jeszcze zainwestować w kołpaki, więc IMHO w tej cenie nie warto kupować stalówek.Kupując w sieci dostaniesz cały osprzęt w cenie, przesyłka za dramo. W Feu Vert korzystają z tych samych konfiguratorów, co w necie, byłem u nich w tą sobotę i widziałem. W salonie na Jerozolimskich sprzedają alusy zamienniki np. dezent (w odpowiedno wyższej cenie), więc ryzyka dużego nie ma, że coś będzie nie pasować. Zresztą, w Feu Vert mają też alusy w akceptowalnej cenie, jak się boisz niedopasowania, to zrób zakupy u nich. Ja do mojego grandtoura 1.4 TCE wstępnie celuję w felgi na zimę Dezent RE lub Enzo H, jeszcze tylko sprawdzę w kilku źródłach, czy na pewno będą pasować i kupuję niebawem. BTW, ma ktoś takie felgi?