Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

czy wiecie że...

ZygaM

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wiecie, że nasz kuzyn Twingo ma korzenie z Polski? Jeśli nie to przeczytajcie poniższe i powiązania tej strony. Życzę miłej lektury.

http://pl.wikipedia.org/wiki/FSM_Beskid

Podobnie było z Syreną Sport, i Warszawą (druga generacja Passata). Wiele projektów i modeli stworzył Cezary Nawrot, które nigdy nie weszły do produkcji, a wręcz nakazem władz zostały zniszczone. Jeśli ktoś oglądał "Legendy PRL na TVN Turbo", to trochę zauważył, nawet SMART jakiś znajomy według tych projektów.

http://www.polskie-auta.pl/

ps do admin: jeśli napisałem w nieodpowiedniej kategorii proszę o przeniesienie w odpowiednie, bo żal naszych straconych marzeń motoryzacji.

Pierwsze słyszę, żeby Passat miał cokolwiek wspólnego z Warszawą.

Jeżeli chodzi o Warszawę 210, to była ona oparta na konstrukcji Forda Falcona.

Syrena Sport też raczej nie znalazła naśladowców, gdyż niedługo po prezentacji została zniszczona.

Pawel, bo nigdzie oficjalnie tego nie napisali, faktycznie był projekt Polski (jednego z projektantów) ale Władze nie wyraziły zgody na zrobienie nawet modelu. To znaczy nie mogę tego teraz odnaleźć.

Ja wiedziałem o historii z Beskidem.

Od razu mówię, że nie czytałem artykułów, które zapodał kolega, bo mi się nie chce.

Jeśli to co napiszę jest tam opisane to przepraszam

Sprawa z Beskidem wyglądała tak, ze ruscy się nie zgodzili na jego produkcję i kazali zniszczyć prototypy, które powstały.

W między czasie francuzi podpatrzyli co nieco i jak się skonczył okres patentowy, to chyba jakoś miesiąc później ( w każdym razie bardzo szybko) ukazało się bardzo podobne twingo.

Co do Warszawy - pierwsze słyszę i to raczej plotka.

Co do syreny - to samo - plotka - auto nie weszło do produkcji i z tego co wiem nie zostało skopiowane na zachodzie. Chociaż po latach skopiowano z niego część rozwiązań - np. koncern vw skopiował i udoskonalił skrzynię dwusprzęgłową z syreny, która teraz nosi nazwę DSG.

Było tam jeszcze kilka takich rozwiązań, ale nie pamiętam już dokładnie o co chodziło

Prototypy Beskida istnieją i mają się dobrze :)

Autko nie weszło do produkcji, ponieważ przed jej uruchomieniem FSM został przejęty przez Fiata.

Fiat zarzucił projekt i do produkcji weszło Cinquecento.

Syrena Sport miała całkowicie seryjne podzespoły za wyjątkiem opracowanego dla niej silnika typu boxer.

Jeżeli chodzi o skrzynię DSG, to jest to dzieło firmy BorgWarner.

No cóż...

Gdyby nie nakazowa gospodarka Moskwy, dzisiaj nie koniecznie jeździliśmy renufkami tylko Beskidami albo Syrenami. Niektóre rozwiązania konstrukcyjne ówczesnych konstruktorów były rewolucyjne. Niektóre konstrukcje i rozwiązania zostały wykorzystane w innych , renomowanych markach. Co by nie mówić, ale polscy inżynierowie wnieśli bardzo dużo w rozwój motoryzacji.

Prototypy Beskida istnieją i mają się dobrze :)

Autko nie weszło do produkcji, ponieważ przed jej uruchomieniem FSM został przejęty przez Fiata.

Fiat zarzucił projekt i do produkcji weszło Cinquecento.

Syrena Sport miała całkowicie seryjne podzespoły za wyjątkiem opracowanego dla niej silnika typu boxer.

Jeżeli chodzi o skrzynię DSG, to jest to dzieło firmy BorgWarner.

Na szczęście klika osób się sprzeciwiło i chyba ze 3 sztuki ocalały.

Z projektem fiata słyszałem, ale wg mojej wiedzy było to połączone z niechęcią Ruskich co do produkcji auta.

Co do syreny też się zgodzę choć częściowo. Generalnie większość podzespołów była z seryjnej, jednak z tego co wiem, część rozwiązań była specjalnie dla niej ( np. korbowody i wał korbowy).

Jeśli chodzi o skrzynię - nie pamiętam dokładnie jak to było, ale kiedys widziałem wywiad z gościem co pracował przy jej projekcie i właśnie wspominał o tej skrzyni.

polscy inżynierowie wnieśli bardzo dużo w rozwój motoryzacji

nie tylko polskiej motoryzacji, jednym z naczelnych w RolsRoys jest polak, jeden z ostatnich modeli BMW również polak, możnaby jeszcze pisać o polskich wynalazkach i projektach. Komputer wymyślił również Polak, ale był wielkości konkretnego pokoju, naftę wynalazł polak...

No to jak już o osiągnięciach mowa, podrzucam linka do ciekawego auta:

http://www.polskie-auta.pl/stara/ls.htm

Na mojej uczelni wydrukowano nadwozie do tego auta jako pracę inżynierską/magisterską. Kawał dobrej roboty i dość ciekawie to wygląda.

W "Legendach PRLu", też był omawiany Beskid.

z Beskidem wyglądała tak, ze ruscy się nie zgodzili na jego produkcję i kazali zniszczyć prototypy

Owszem, z tym, że nie byli to ruscy ale włosi, którzy odczuli zagrożenie ze strony Beskida w właśnie przygotowywanym przez siebie projekcie produkcji w Polsce i wprowadzenia na tutejszy rynek modelu Cinquecento. Co do Twingo to tylko domysły, choć Renault zwlekał z oficjalną premierą tego auta do momentu wygaśnięcia patentu Beskida 106 z Bielska. Co prawda władze nakazały zniszczenia 7 prototypów auta, to jednak konstruktorzy z Bielskiego FSM nie zastosowali się do tej decyzji i można je zobaczyć w Warszawie, Krakowie lub Opolu.

A kto pamięta o następcy Poloneza, modelu Wars z FSO? :) http://pl.wikipedia.org/wiki/FSO_Wars