fred Opublikowano 1 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 No to ciekawe, bo jak pisałem nie spotkałem meganki w której by STOP świecił się z zaciągniętym ręcznym. Mam rozumieć, że moje auto i najbliższych kumpli są zwalone ? Manual też ani słowa nie podaje, że STOP ma się świecić razem z ręcznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 1 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 rozumieć, że moje autoi najbliższych kumpli są zwalone Na to wychodzi, albo nie zwróciłeś nań uwagi i twierdzisz ,że nie świeci 8-)a tak w ogóle to kontrolka ta zaświeca się zawsze gdy zaświeca się kontrolka od a)ciśnienia oleju b)uszkodzenia silnika(motor stop) c) hamulca ręcznego d)ładowania akumulatora Chyba ,że w mojej instrukcji kłamią :( Ci Francuzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 1 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 Jakiś wycinek z manualu czy czegoś podobnego na poparcie ? Bo mój uparcie twierdzi, że nie ma prawa świecić razem z ręcznym, poza przypadkiem oczywiście jak ręczny mamy zaciągnięty bez odpalonego silnika i świecą kontrolki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 2 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 Jeśli zapali się równocześnie z lampką stop !!! czytaj ze zrozumieniem A teraz znajdź oznaczenie lampki stop kiedy ona się zapala 8-) i z jakimi kontrolkami świeci bezwzględnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 2 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 STOP zapala się przy wystąpieniu błędu (awarii) i dodatkowo świeci wtedy kontrolka sygnalizująca w którym układzie jest problem. STOP nigdy nie świeci sam (o ile wszystko działa ok). Na moją prośbę kumpel zerknął jak jest u jego koleżanki z pracy (ma m1 ph2 classic) i też przy zaciągnięciu ręcznego zapala się tylko kontrolka ręcznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 2 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 Dzisiaj podpinali mi auto pod kompa i właśnie po włączeniu silnika i zaciągniętym ręcznym świeciły się obydwie lampki . Pan w ASO stwierdził iż nie ma żadnych błędów i zinterpretował to w następujący sposób- Czy można jechać z zaciągniętym ręcznym odpowiedziałem ,że nie więc on na to - dlatego oświeca się stop i tak jest w megane ale nie pytałem czy tak jest w ph I i w ph II . Być może ,że jest tak w ph II ale wyjaśnię to :( fred , bądź tak miły i jeśli masz dostęp do manuale to zamieść jeszcze definicje lampki stop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi92 Opublikowano 2 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 Być może ,że jest tak w ph II ale wyjaśnię to ja mam ph II i nic mi sie nie świeci :-P swoją droga ciekawa sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_AxA_ Opublikowano 2 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 w ph 1 nie ma na desce lampki "STOP" wiec się nie świeci :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 2 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 Definicję słowo w słowo przepisałem wcześniej, ale proszę bardzo. I owszem w opisie tej lampki jest napisane, że świeci równocześnie, ale potem jest opis kontrolki ręcznego i tam jest magiczny zwrot "jeśli". Nie ma tam ani słowa, że świeci zawsze ze STOPem. Jedynym wytłumaczeniem faktu, że raz świeci raz nie są albo problemy albo różne wersje układów w aucie. Być może w pewnym okresie czy na określonym rynku świeciły razem, ale po masowych nalotach zaniepokojonych klientów zrezygnowali z jednoczesnego świecenia. Moje autko, jak i wszystkich znajomych z Warszawy są z naszych salonów, nie sprowadzane. Pełen przekrój ph2 od początku do prawie końca produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 2 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 No to mamy jasność - zaświeca się z jedną z lampek w tym z kontrolką ręcznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 2 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 Fred wkleił powyżej zdjęcia z instrukcji. Kolega ma M I PH II i u niego nie zaświeca się STOP razem z ręcznym. Auto ma z polskiego salonu. Nie rozumiem dlaczego mod edytuje swoje posty i usuwa informację o edycji. To trochę nie fair wobec reszty użytkowników forum. Jeśli chcesz zrozumieć to poczytaj regulamin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 2 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 w edytowanym poście napisałem by ktoś zamieścił fotke z oznaczeniem stop po ukazaniu sie postu wyżej maiałem post z fotką - co byś zrobił na moim miejscu :evil: Właśnie jestem po rozmowie z diagnosta z ASO TANDEM i powiedział wyraźnie W przypadku pierwszym Jesli kontrolka ręcznego zaświeci sie równocześnie z kontrolką STOP -[ podczas jazdy ] jest to ostrzeżenie ,że cos jest nie tak z układem hamulcowym Jeśli mamy zaciągnięty ręczny hamulec i świeci się kontrolka hamulca oraz stop a po jego zwolnieniu gaśnie to wszystko jest ok, bo niby co ma sygnalizować , za krótka linkę hamulca ręcznego ( i tutaj jego ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 2 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 w edytowanym poście napisałem by ktoś zamieścił fotke z oznaczeniem stop po ukazaniu sie postu wyżej maiałem post z fotką - co byś zrobił na moim miejscu Odpisałem na twojego posta, po czym swojego edytowałeś, a u mnie odpowiedź została. Jestem adminem na pewnym znanym forum komputerowym i do takiego czegoś się nie posuwam. Wracając do tematu zacytuje ponownie instrukcję obsługi. Lampka kontrolna (...) Zapala się w chwili zaciągnięcia hamulca ręcznego po czym gaśnie. Jeśli zapali się równocześnie z lampką STOP oznacza spadek poziomu płynu w układzie. Kolega ma Megane kombi, kuzyn i wujek Sceniki i u żadnego lampka STOP się nie świeci razem z ręcznym. Dzisiaj fachman z ASO chciał mi wcisnąć włącznik świateł od CLIO za 470 zł usilnie mi wmawiając, że pasuje. Więc co do fachmanów z ASO mam swoje zdanie, bo to już kolejny taki kwiatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 2 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 bawicie się jak w sejmie każdy interpretuje zapis jak chce swoim jeżdżę już czwarty rok i miałem tak zawsze :( I teak mieć będę :( A może wpływ na to ma rodzaj hamulca z tyłu ( tarczowe czy bębny ) Ja mam tarcze :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 2 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 Ja mam tarcze Ja też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi