Prezes Opublikowano 5 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Pytanie natury technicznej. Czym i jak zabezpieczyć na zimę szyberdach. Słyszałem o specjalnych smarach do tego celu. Zaraz poszukam czegoś w necie ale może ktoś z was już ma doświadczenie w tej materii to po co wyważać już otwarte drzwi :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jart Opublikowano 5 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Miałem pełny solar elektryczny w scenicu i na zimę kolega z ASO doradził dokładnie odkurzyć, odkurzaczem i umyć do sucha uszczelki,wnęki i mechanizm, a zabezpieczyłem Silikonem w spreyu. Super sprawa, uszczelnia i konserwuje, smaruje, nic nie zamarza! polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 5 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Wyczytałem w sieci że: "Jeśli chodzi o smar silikonowy, to nie mam z nim dobrego doświadczenia, jest bardzo twardy. Służy głownie do pracy w wysokich temperaturach." "Też odradzam silikonowy, na nim nawet drzwi skrzypią, po tym smarze dach z wyraźnym wysiłkiem się zamykał." Wyczytałem, że polecają jakiś WURTH ;-) Szukam dalej. Póki co to znalazłem takie cosik http://img838.imageshack.us/img838/9216/skan10001.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jart Opublikowano 5 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Nie smarem silikonowym A Syntetycznym w spryeu, ja używam np. Bosha za 18 zł. do uszczelek, zawiasów, okien w domu, ba..nawet na piszczące paski klinowe pomaga na stałe!!!Kupuje w Castoramie.... Po zeszłej dość ostrej zimie daszek bez zastrzeżeń fruwał, zamknięty ok 4 miesiące!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 5 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Czytam i czytam i opinie są podzielone. Niektórzy piszą coby nie smarować bo tylko syf się nazbiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość michal_b_30 Opublikowano 9 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 Posiadam Scenic z dwoma szybrami, długo myślałem i szukałem porady jak w temacie. Znajomy przekazał mi sposób, z którego sam korzysta i podobno u niego działa. Kazał kupić wazelinę kosmetyczną lub techniczną z podkreśleniem na kosmetyczną . Oczyścić dobrze szyberki ( odkurzyć, powycierać z pozostałości wcześniejszych zabezpieczeń itd. Powiedział mi też, że wazelina w niskich temperaturach utrzyma właściwości konserwujące i smarne i nie powinno nic się dziać ( przeciekać ani rdzewieć). Oczywiście po wykonaniu zabiegu nie należy szybra otwierać do wiosny. Wazelina na wiosnę zmieni się na bardziej płynną i się wchłonie w uszczelki ( podobno tak nie brudzi jak smary). W sobotę znajdę trochę czasu i wypróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkotek Opublikowano 9 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 Wazelina techniczna czy kosmetyczna - stary jak świat sposób na parciejace uszczelki gumowe w "dużym fiacie" - tyle lat minęło a nie wymyślono na razie nic ciekawszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelson91 Opublikowano 9 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 Sam tym nasmarowałem mechanizmy ;-) Wazelina techniczna, ale też brudzi trochę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kerad6 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Witam. Wprawdzie temat stary ale myślę że ciągle aktualny. Ja po przeczytaniu tego tekstu dokonałem odpowiednich zakupów i czekam na bezdeszczowy dzień :) http://www.auto-swiat.pl/1-konserwacja-szyberdachu-czyli-co-robic-gdy-cieknie-i-sie-nie-domyka/2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi