Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Dodatkowe odblaski na aucie

kacper69

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zauważyłem kilka razy auto , a może kilka aut z białymi odblaskami naklejonymi z przodu auta.

Muszę przyznać, że w świetle reflektorów takie auto , nawet stojące na poboczu jest dużo lepiej widoczne.

Tak myślę, czy sobie takich nie założyć.

Ale nie wiem czy takie naklejanie dodatkowych białych odblasków jest dozwolone w kodeksie drogowym?

Czy tylko auta uprzywilejowane mogą je stosować?

Ja przypuszczam , że te odblaski to taka taśma lub folia samoprzylepna, jak na autach policyjnych.

A myślę, tak bo w różnych kształtach widziałem te odblaski.

Auta "świecą" tak jak znaki drogowe, które są wykonane w tej technologii , trudno to opisać, trzeba gdzieś zobaczyć takie auto.

A co to znaczy , że przepisy nie wymieniają takiego oznakowania? , czy to znaczy , że można takie zakładać, czy że nie można zakładać?

to jest taśma odblaskowa. na pojazdach się też stosuje, ale to przy niektórych ciężarówkach. my stosujemy na cysternach jako oznakowanie konturowe pojazdu - biała z boku, a pomarańczowa z tyłu.

z takim oznakowaniem osobówek to byłbym ostrożny, chociaż sam się zastanawiam, nad punktowym oznaczeniem tyłu pojazdu - jakieś cienkie pomarańczowe paski w narożach.

jeśli przykleisz na swoim aucie jakieś niewielkie paski, tzn. żeby nie były ordynarne, to nikt Ci nic nie zrobi, bo to jest dla Twojego bezpieczeństwa, żebyś był widoczny. Mogą się niektórzy obrazić, ale zobaczcie na ulice jak wyglądają niektóre osobówki czy ciężarówki, mają naczepiane lampek jak choinki, w czasie deszczu rażą jak cho..ra i nikt się tym nie przejmuje. Ty odblaskami nie będziesz raził tylko się uwidaczniał. Zerknę w przepisy PRD, rozpytam kolegów i jutro rano odpiszę czy zabronione, dla zainteresowanych.

sytuacja wygląda identycznie jak napisał mrarek, takie odblaskowe taśmy nie są zabronione, pod warunkiem, że z przodu będą faktycznie białe, z tyłu mogą być czerwone lub szachownica biało czerwona. Nie mogą być zbyt duże, np. większe od szerokości lamp, najlepiej montować je pod lampami (tylnymi w scenic). Trzeba pamiętać, że nie mogą być zbyt duże, ponieważ one same w sobie dają rażący odblask i nie może to zbytnio oślepiać - rozpraszać jadącego z tyłu, np. przy deszczowej pogodzie nocą. Nie może być zamontowana wokół tablicy rejestracyjnej bo musi być czytelna. Ja kiedyś miałem takie taśmy z tyłu na "kancioku" choinkowa szachownica biało czerwona, tylko że amfibia także była czerwona i to ładnie grało. W Prawie Ruchu Drogowego i Zarządzeniach Ministra Transportu nie ma nic, co by zakazywało takich taśm czy dodatkowych odblasków, ale interpretacja - wykładnia CSP Legionowo mówi krótko i zwięźle, pojazd ma być oświetlony prawidłowo, ale nie jak choinka. Aha, przypomniałem sobie, że są firmy które oklejają auta np. reklamami różnych firm, pewnie dorabiają takie odblaskowe taśmy pod różny kolor, robią wymiary podzespołów które mają być oklejone i może mają taśmy odblaskowe pod kolor. Trzeba popytać.