Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Dziwne świszczenie - czyżby turbina miała do

invader

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałem mnóstwo wiadomości ale nie doczytałem tego o co mi chodzi więc...

Scenic 1.9 dti po lifcie

Ostatnio zrobiłem małą trasę - jakieś 500 km i zauważyłem że coś świszczy przy dodaniu gazu, zaczyna się od małych obrotów ale później im szybciej jadę to świst ustaje albo go nie słyszę albo przycicha. Stało się to właśnie po tej trasie - nigdy wcześniej nie było tego objawu. Na mocy nie stracił (jeszcze) przynajmniej tak czuje choć nie jeżdżę jak emeryt ale też nie jak wariat. Jak auto stoi to słychać delikatny poświst, jak dodam gazu jest głośniej.

Np. ruszam z 1 do słyszę, przerzucam na 2 też słyszę a im dalej przerzucam biegi to już bardzo bardzo cicho lub wcale. Jak puszcze gaz i zwalnia samoczynnie na biegu np. 3 lub 2 to słychać świst jak by samolot lądował.

Czyżby się turbina kończyła bo wcześniej tego nie było, a może jakaś rurka lub przewód się rozszczelnił - jeszcze pod maskę nie zaglądałem dokładnie ale świst gwizd słychać po prawej stronie silnika jak stanę przodem do auta

Może być rozszczelnienie dolotu od turbiny do silnika. W dCi idą dwie czarne, grube rury - jedna od turbiny do intercoolera, drugia od intercoolera dalej do dolotu.

U ciebie z tego co się orientuje nie ma intercoolera, więc jedna rura: turbina>dolot. Jeżeli łapie nieszczelność - może świszczeć. Popatrz czy właśnei z tej rury nie gwiżdże. Jak masz cheć to zajrzyj do srodka i zobacz czy jest dużo oleju w niej, czy tylko trochę. Jak nie masz ochoty - dokręć tylko opaski zaciskowe na tej rurze.

No to nie wiem. Nikt Tobie sensownie na odległość nie pomoże. Musisz sam zaobserwować skad się wydobywa dźwięk. Moze porpostu wydech gdzieś zaraz za turbo się rozszczelnił, albo gdzieś dalej. Może turbo. Może rura, o któej pisałem. A może coś wpadło Tobie w pasek alternatora... trudno zdalnie wyczuć, a tym bardziej wyrokować.