Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Samoistnie rosnące obroty po naciśnięciu spr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jesteście ostatnią deską ratunku, temat mnie przerósł, a dotychczasowe koszty jeszcze bardziej! :) Renault Scenic 2.0 16V 139KM 2000r, samochód (niestety nie regularnie) w trakcie jazdy przy wysprzęglaniu silnika (zmiana biegów, zatrzymanie się na skrzyżowaniu) zawiesza obroty z tendencją do ich zwiększania. Zanim stwierdzę objaw rosnących obrotów, często obserwuję chwilę wcześniej tendencję do ich powolnego spadania po naciśnięciu sprzęgła. Czyli jadąc płynnie, zmieniając biegi na wyższe w momencie wciśnięcia sprzęgła, obroty bardzo powoli spadają (ślamazarnie), a w krótce później zawieszają się. Wyłączenie silnika i ponowny rozruch często kasuje te objaw na krótszą / dłuższą chwilę, pomaga też zbicie obrotów hamulcem przy zasprzęglonym silniku, ale tylko jeśli zdławię je poniżej 1000rpm. Byłem w serwisie na diagnostyce i :

- brak błędów po odczycie komputera

- wymieniłem silnik krokowy na oryginalny, fabrycznie nowy (wcześniej próbowałem z innym używanym, ale chcąc mieć pewność kupiłem ostatecznie nowy)

- wymieniony czujnik położenia przepustnicy na oryginalny, fabrycznie nowy

- świece zapłonowe nowe NGK

- wymienione uszczelki i uszczelniony dolot

- sprawdzana / czyszczona przepustnica (pracuje podobno bez zarzutu)

Dodam, że ten objaw występuje nieregularnie i zazwyczaj, kiedy poruszam się w korkach, czyli 1 -2 hamulec, półsprzęgło itd. Jadąc jednak w trasie też zauważyłem, że w pewnym momencie samochód po puszczeniu gazu nie zaczął zwalniać, a komputer pokazywał spalanie na poziomie 5-6L. Doszedł ostatnio też objaw szarpania podczas przyspieszania i w tym wypadku naciśnięcie gazu do dechy i zwiększenie prędkości usuwało problem. Delikatne operowanie gazem kończyło się zwiększeniem przerywań i wyłączeniem silnika. Może więc to jednak przepustnica? :) Intuicyjnie jestem przekonany, że to jakiś problem z elektryką / elektorniką...tylko jaki? Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł? Nie mam w Warszawie nikogo w serwisach do kogo miałbym zaufanie. Wszędzie spychologia i masówka, nikt nie ma czasu bawić się w detektywa, bo w tym samym czasie zrobi 3 - 4 samochody z konkretnymi sprawami i więcej zarobi na tym. Proszę Was o poradę!

Pozdrawiam,

Edis4

[ Dodano: 2010-11-26, 15:48 ]

Ma ktoś jakiś pomysł? :roll:

[ Dodano: 2011-01-26, 16:02 ]

Zastanawiam się, czy mój opis odstrasza potencjalne odpowiedzi, czy też rzeczywiście nie macie pomysłów? :) Może ktoś jednak coś mi doradzi? Będę wdzięczny, pozostając wciąż osamotniony z istniejącym problemem :)