Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

silnik krokowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam przy tak niskich temperaturach zaczęły mi się dziać cuda z obrotami odpalam jest Ok 1100- 1200 ale jak ruszę i stanę na światłach obroty zaczynają falować 1100 -1600 jak by ktoś się gazem bawił ;-) stanę za 2 km i jest Ok następne zatrzymanie i znowu falują

Wyczyściłem silniczek krokowy wysuszyłem na kalafiorze zamontowałem pomogło na 1 dzień dziś znowu to samo :-(

Uszczelek na przepustnicy raczej nie podejrzewam były wymieniane w zeszłym roku w serwisie (mam Fakturę od poprzedniego właściciela)

Myślę że z silniczkiem jest coś nie teges i szkodzi mu niska temperatura :-( kupował ktoś te tanie silniczki z allegro (30 -40 zł) opłaca się czy lepiej kupić coś oryginalnego ?

silniczek

Witam niedawno z powodu wysokich obrotów wymieniłem krokowa na tego za 30 zł chyba ze chin. Od dwóch dni z rana mam problem. Mianowicie zapalam silnik i przystępuje do odniesienia auta. Silnik chodzi obroty około 1100. Wsiadam do auta ruszam, pierwsze wciśniecie sprzęgła np przed skrzyżowaniem i wskazówka z obrotomierza spada do zera i silnik gaśnie. Jak jeszcze jadę to puszczam sprzęgło i staruje. Jak już stoję to muszę zapalić silnik i dalej jazda. Dzieje się tak przez kilka kilometrów jak już się silnik rozgrzeje to jest ok. Podejrzewam, że to silnik krokowy zamarza albo jakiś czujnik. Tylko dlaczego po zapaleniu chodzi na wolnych obrotach a gaśnie dopiero jak zacznę jechać??? Gdyby ktoś wiedził cos na ten temat to chętnie poczytam. Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Witam. U mnie jest dokładnie to samo. Po odpaleniu silnik trzyma obroty na około 1000, po przygazowaniu obroty spadają do 800-1000 i silnik pracuje równo. Dopiero po ruszeniu i po wciśnięciu sprzęgła obroty spdają do najniższej wartości według wskaźnika zegara i silnik gaśnie. I tak kilka razy, aż silnik się nagrzeje. Po nagrzeniu obroty spadają do około 600 i falują do okołu 700-800. Stało się tak bez wyraźnej przyczyny. Nie zauważyłem nawet kiedy to było. Początkowo były to pojedyncze przypadki i nie przywiązywałem do tego wagi. A teraz to już wpływa mi na nerwy. Silnik krokowy był wymieniany jeszcze w zeszłym roku z powodu falujących obrotów i od tego czasu był spokój. Teraz to nie wiem, czy znowu silnik krokowy nadaje się do naprawy? Mam Megane Scenic 1,6 ; 8V

• 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!