samochodzik Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Witam - tak jak do tej pory nie moge narzekać na moje auto to dzisiaj szeroko otworzyłem oczy I to nie z powodu wielkiej awarii ale z powodu tgz duperelki Mała sprawa ale jechać się w zasadzie nie powinno Już piszę o co mi chodzi Podczas jazdy doszły do mnie odgłosy stukania w częstotliwości zależnej od obrotów silnika Po krótkiej chwili zapaliła się kontrolka STOP i właśnie to zrobiłem Po otwarciu maski nie mogłem uwierzyć w to co zobaczyłem Odkręciło mi się koło pasowe napedzające paskiem klinowym min wspomaganie kierownicy które było zamontowane do elementu trzema śrubami Czy komuś zdarzyło się coś takiego ? Czy to zwykłe niedokręcenie w przeszłości śrub czy zwiastun jakiegoś nadchodzącego kłopotu ? Nigdy z czymś takim sie nie spotkałem - pasek kiedyś mi się zerwał ale coś takiego ... ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Trzeba by ustalić czy śruby się popuściły, ścięły się, albo zostały wyrwane. A mogło być to spowodowane, że gdy pasek pękł doszło do delikatnego skrzywienia koła pasowego i do jego delikatnych drgań śruby zaczęły puszczać i doszło do czego doszło. Widziałem podobną sytuacje w Fieście i Mondeo ale w diesel. W fieście doszło do uszkodzenia wału ponieważ śruby wyrwało przy okazji dokonując sporych szkód to w przypadku mondeo śruby się poluzowały i po prostu koło spadło podczas jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samochodzik Opublikowano 6 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Pasek jest w bardzo dobrej kondycji i nawet założę go ponownie dlatego , że się nie zerwał Śruby raczej nie zostały wyrwane bo na tym kółku co odpadło byłoby coś widać a jest ok Tego elementu do którego było koło przykręcone jeszcze nie oglądałem bo słabo z góry widać otwory a w taka pogodę nie zawsze się chce babrać na środku ulicy A poza tym wszystkim to nie dam głowy , że to było przykręcone na wszystkie trzy srubki bo jak wymieniałem drążki przy okazji wymienili mi pasek klinowy i tak jezdziłem Ten element w oczy sie nie rzuca jak sie nie spojrzy specjalnie Ciężko uwierzyć , że poluzowały się trzy śruby w jednym czasie Tyle , że po co odkręcać to koło pasowe przy wymianie paska ... ? Takie wolne myśli - dziwna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 samochodzik, może ja niekumaty jestem ale naprawdę nie rozumiem co Ci się odkręciło Koło pasowe pompy wspomagania, alternator napinacz? Co? Napisz to tak, żeby było zrozumiałe, ja naprawdę nie wiem o co Ci chodzi. :-? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samochodzik Opublikowano 7 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 Pasek klinowy zamocowany jest w 1.4 16 V na dwóch mniejszych rolkach i dwóch większych kołach Jedno z tych większych napędza wspomaganie kierownicy i mocowane jest trzema srubami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makuli Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 Może niedbaluchy w warsztacie nie założyły podkładek sprężynowych pod śruby i dlatego tak się stało. Ja moją I Megi przejechałem 120 tys km i nic z tych rzeczy. :-> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samochodzik Opublikowano 7 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 I po sprawie - sruba w serwisie 7,40 zł i przy okazji wymieniony napinacz . Co mnie martwi terkocze mi przy alternatorze dla odmiany ;( Pewnie roleczka .... Co mnie podkusiło żeby sam napinacz wymienić eh zakasam rękawy od nowa A co do podkładek to w ASO po VINie podkładki tam nie występują .... - dzisiaj o to pytałem jak zamawiałem śruby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 To jak już będziesz to robił wymień rolkę prowadzącą pasek, za chwilę i ona się odezwie. Co do Twojego problemu jednemu z kolegów odkręciła się rolka na alternatorze. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samochodzik Opublikowano 8 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 Serwis nie gwarantuje odpowiednich części - terkotała mi jedna za długa śruba która ocierała ;( Musiałem zmienić na inną ale zawsze taniej niż rolka alternatora Pozd .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi