Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Bunt Diesla? ;-)

WoofeR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przeglądając wykop natrafiłem na dość ciekawy film:

Co w takiej sytuacji zrobić? Padło wiele propozycji, łącznie z odłączaniem czujników wału, wyrwania wężyków paliwowych, odłączenie klemy akumulatora czy zatkania wydechu.

Nieszczelność turbosprężarki może zdarzyć się każdemu, jak w takim razie skutecznie zadławić silnik? Zatkanie dolotu wydaje się być najsensowniejszym 8-)

A tak po namyśle, to odcięcie zasilania przez wyłączenie stacyjki też powinno go w końcu wyłączyć, jeśli oczywiście to ON go nadal zasila. Przynajmniej w Fieście którą miałem był elektrozawór odcinający paliwo w pompie wtryskowej. Przekręcenie stacyjki powodowało opadniecie trzpienia z gumową uszczelką i zatkanie dolotu do pompy. Czyżby obecne diesle były tego pozbawione :-)

Z filmiku wygląda jednak, że to olej przez odmę dostaje się do turbiny a ta podaje go do cylindrów. Czyli odmę rozszczelnić.

Jak widać na filmie próba zdławienia silnika na V. biegu nic nie dała... Może gdyby miał VI. bieg? ;-) Wg mnie w sytuacji kiedy silnik spala olej silnikowy, a nie olej napędowy jedyna rada to zatkanie dolotu powietrza.

Jakiś czas temu rozmawiałem z mechanikiem o tym jak najlepiej zgasić auto w takim przypadku i zalecał wrzucenie 3 biegu i po hamulcach, przy wyższych biegach jest spora szansa, że sprzęgło nie wytrzyma. A to co widać na filmie to są typowe objawy silnika chodzącego na oleju silnikowym. Ja bym się obawiał podchodzić do silnika tak chodzącego aby próbować zatkać dolot powietrza albo coś w tym stylu, ponieważ nie wiadomo kiedy coś nie wytrzyma tak wysokich obrotów i nie wystrzeli.

Tylko odcięcie zasilania paliwem pomoze, skrzynka bezpieczników i wyciagnąc odpowiedzialny na pompe paliwowa , mozna urwac jeden z przewodów elektryczny od pompy. Sciagnąc lub przeciac przewód paliwowy, tylko jest problem iz mozna trafić na powrót co spowoduje rozlanie paliwa po całej komorze silnika i moze doprowadzic do spalenia auta. Dławienia auta na biegu nie polecam skrzynia kosztuje parę złotych a jak dobrze pierdnie to dwumasa i inne wynalazki.

zasłonięcie wlotu może go zgasić.

przejdźmy teraz to pytania, jak to szybko i skutecznie zrobić w megance?

W phII szmatę na wlocie między akumulatorem a obudowa filtra ? - przyszło do głowy w trakcie pisania.