Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Dziwne odgłosy w megance

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, szukałem tematów o podobnych odgłosach, ale nie znalazłem :-)

Niedawno kupiłem Megankę II PHI i coś mi w niej stuka (a bardziej "huka"). Dźwięk zaczyna być słychać przy prędkości 70 kmh i w miarę szybszej jazdy nabiera na częstotliwości. Wnioskowałem więc stąd, że to może coś na oponie (bo wydaje mi się, że odgłosy pochodzą z okolic prawego przedniego koła) - jednak nie ma nic na oponie. Pojechałem na diagnostykę, żeby sprawdzili zawieszenie - wszystko jest ok, tak samo z hamulcami. Może macie jakieś pomysły co to może być - bo ja już po mału tracę cierpliwość ;-)

ale wtedy przy kręceniu kołem, powinno coś chyba słychać? a tu nic, tylko leciutko obciera coś o tarczę (pewnie klocek)

dziś (23.12) sprawdziłem opony - to niestety nie to, więc ciągle dudni :-)

[ Dodano: 2011-01-01, 13:34 ]

witam,

z okazji świąt zrobiłem pierwszą dłuższą trasę moją meganeczką - 1000 km. I co się okazało, że odgłosy jakby się przesunęły na niższe prędkości. Wcześniej dudniło przy 70 - 90 km/h, teraz najbardziej przy około 50 km/h. Zauważyłem też, że przy mocniejszym hamowaniu przy prędkościach powyżej setki autkiem lekko trzęsie - tarcze z tyłu są już trochę zjechane - może to z tamtąd dochodzą te stuki? Będę je zmieniał niedługo to dam znać czy coś pomogło.

[ Dodano: 2011-04-22, 11:34 ]

Witam,

przy okazji zmiany opon na letnie, okazało się, że prawa tylna felga była troszkę sfatygowana. Wyklepali mi ją na prosto i jest duuużo lepiej. Zastanawiam się nad wymianą na nową, ale to pewnie mi przejdzie - jest dużo innych wydatków.

Pozdrawiam