Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Zawyżone spalanie - silnik 1.9DCI - Scenic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po ostatnich mrozach, hamulec ręczny odmówił posłuszeństwa. (stosowna kontrolka zapaliła się na desce i kazała skontaktować się z serwisem). Oddałem auto do warsztatu, gdzie "fachowcom" udało się go naprawić. Przy okazji stwierdzili, że klocki i tarcze z tyłu wymagają wymiany - na co się zgodziłem i co zostało zrobione. Od tego momentu zaczęły się problemy, komputer pokazuje średnie spalanie na poziomie 20 litrów.

"Fachowcy" przestawili tryb hamulca ręcznego na "tryb - chłodny klimat" -(czyli nie zaciąga się automatycznie po wyłączeniu silnika) czy to może mieć wpływ na zużycie paliwa? Zauważyłem, że wg wskazań komputera największe zużycie jest przy uruchamianiu silnika (0,1 - 0,2 l po wskazaniu parametru Fuel Used) oraz w czasie pracy silnika na luzie (w czasie 5 minut pracy zużywa 0,3 - 0,5 litra).

Moja hipoteza jest taka, że albo jest walnięty komputer i pokazuje głupoty, (jak to zweryfikować), albo faktycznie w czasie grzebania w komputerze zmienili jeszcze jakiś parametr mający wpływ na zużycie paliwa.

Oczywiście reklamowałem u mechanika działanie auta, pierwsze co podejrzewali to że hamulec ręczny jest zaciągnięty, ale stwierdzili, że wszystko jest ok z hamulcami. Gdzie szukać usterki? Co podpowiedzieć mechanikom, bo brak im koncepcji. Litościwie pominę nazwę zakładu i lokalizację.

a ile przejechales od tamtego czasu (przy srednim spalaniu 20 litrow jak rozumiem na 100) powinno ci znikac paliwo z baku z predkoscia swiatla.... i juz po 50-100 km powinno spasc do polowy lub lepiej - jeli tak nie jest i nadal jest wysoko tzn komputer klamie...

Przejechałem niedużo - wszystkiego niecałe 30 km i to po mieście.

Z moich obserwacji wynika, że najwięcej paliwa idzie w trakcie postoju z włączonym silnikiem (fuel used w ciągu paru minut potrafi się zwiększyć o 0,3 - 0,5 l).

Dzisiaj zweryfikowałem - komputer nie kłamie. Przejechałem 60 km (trasa), komputer wskazał, że samochód spalił 5 litrów (wcześniej zatankowałem do pełna), ponowne tankowanie i wlałem 4,86 litra (więc chyba różnica w granicach błędu).

Jeździłem głównie poza miastem - (średnie spalanie wyszło 8,1 litra - wydaje mi się, że dużo).

W mieście komputer wskazuje tak jak pisałem wyżej - po tym teście nie mam podstaw by mu nie wierzyć.

Nadal wydaje mi się, że problemem są hamulce. Dzisiaj od rana miałem problemy z jeżdżeniem (duże opory jak przy zaciągniętym ręcznym). Nie byłem w stanie podjechać bod niewielka górkę. Po jakimś czasie auto zaczęło jeździć w miarę normalnie (bez oporu), ale dotknąłem tylnego koła - gorące jak cholera.

A słyszeliście coś o akcji serwisowej renault dotyczącej wgrywania poprawki do oprogramowania sterującego pracą hamulca ręcznego?

A słyszeliście coś o akcji serwisowej renault dotyczącej wgrywania poprawki do oprogramowania sterującego pracą hamulca ręcznego?
akcja już stara nieco. nadal aktualna. jest na forum wątek

http://megane.com.pl/megane-ii-phi-akcja-s...nault-vt160.htm

najlepiej zadzwonić do ASO i podać VIN