Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Mała uszczelka w filtrze paliwa model DTI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam drogich użytkowników.

Przekopałem forum w tym temacie i nie udało mi się znaleźć odpowiedzi.

Na załączonej fotce widać filtr paliwa wraz z uszczelkami. Mam problem z tą mniejszą, a dokładniej nie wiem gdzie powinna być ulokowana po wymianie, tak żeby filtr był szczelny i działał odpowiednio.

Może ktoś poradzi?

Dzięki bardzo

post-29674-1293447187_thumb.jpg

miros21, Ten rodzaj wkładu może także pasować do innej obudowy, gdzie np. pokrywa filtra jest dokręcana po zamknięciu długą śrubą przez tą pokrywę przełożoną. Wówczas ta mała uszczelka jest potrzebna właśnie na tą śrubę, by ją uszczelnić. Jeśli takowej nie posiadasz a pokrywa jest dokręcana w inny sposób to ta uszczelka po prostu w Twoim przypadku jest niepotrzebna. Do zestawu jednak jest dołączona.

post-2372-1293447676_thumb.jpg

post-1-1293447676_thumb.jpg

Dzięki za szybką odpowiedź gojgien

Poniżej zamieszczam zdjęcia mojej obudowy.

Czyli widać, że wygląda ona tak jak piszesz, tzn że pokrywa dokręcana jest długą śrubą, z czego wynika, że w moim przypadku taka mała podkładka powinna zostać wykorzystana.

W takim razie gdzie dokładnie na śrubie mocującej założyć tę małą uszczelkę?

I jak odpowietrzyć układ jeśli nie mam ręcznej pompki?

post-29674-1293463035_thumb.jpg

post-1-1293463035_thumb.jpg

W moim filtrze ta mała uszczelka była pomiędzy pokrywką filtra a podkładką pod łbem śruby. W pokrywce, od góry jest nawet osadzenie na uszczelkę.

Co do odpowietrzenia, to zalej filtr paliwem prze zamknięciem puszki. Resztę powietrza silnik powinien skonsumować.

Dzięki jeszcze raz. Zamieniłem tę podkładkę, była pod łbem śruby.

Niestety problemu jakim była nieszczelność taka wymiana nie rozwiązała. Paliwo w wężyku opada powoli, a w rezultacie samochód nie chce palić po kilku godzinach postoju. Widziałem gdzieś na forum wątki o nieszczelnościach na pompie, więc chyba trochę jeszcze poszukam na ten temat jakiegoś info.