sliwek2002 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Witam, Parę dni temu kupilem megi 96r. i było cos popaprane w swiatlach mijania, nie było jednego prawego dlugiego, postojowki lewej itd. poradzilem sobie z tym i niby wszystko smiga tylko, ze swieca tak jakby spadło napiecie w swiatlach i swieca nieco slabiej niz powinny, a na desce rozdzielczej zapala sie delikatnie kontrolka od mijania i od dlugich, jak daje zmiane to kontrolka od dlugich swieci sie mocno i wszystko gra, a jak przelaczam na mijania, znowu to samo zapalaja sie leciutko obie, czy moze to byc wina niedopasowania wlasciwego bezpiecznika ? mozna gdzies zmienic napięcie tych swiateł ? Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Sprawdź masę na żarówkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliwek2002 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 z masa prawdopodobnie wszystko OK, pomontowalem nowe kostki do swiatel, wymienilem pare kabli, wyglada ok. no chyba ze cos przeoczylem i zle podlaczylem... nie mam juz pomyslu... jestem zalamany.... :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZygaM Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Nie wiem jak jest w Renówkach bo jeszcze tego nie przerabiałem, ale podobnie miałem w Fiat125p, winny był automat - przekaźnik od zmiany świateł, zawieszał się, raz było dobrze a innym razem źle. Wymieniłem go i problem znikł. Nie wiem czy w renault jest tak samo, ale o ile pamiętam oglądając " schemat bezpieczników i przekaźników - elektronikę w download" są także przekaźniki. ściągnij sobie plik z poniższej strony i przejrzyj uważnie, strona chyba 8 albo 9. Najlepiej jakbyś miał jakiś luźny, pożycz od kolegi. Nie wiem jak jest u Ciebie i jaki mają symbol te przekaźniki, to są takie kostki (te kolorowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Meganki nie są wyposażone w przekaźniki od świateł Prawdopodobnie w tych nowych kostkach masz źle wpięte przewody. Posprawdzaj raz jeszcze, szczególnie przy żarówkach. Przewód masy może być nie na tym złączu co trzeba, więc świecą szeregowo obydwa włókna. Prawdopodobnie wspólny "-" jest zamieniony miejscami z "+" do drogowych skoro drogowe świecą normalnie po ich załączeniu. Bezpiecznik przy takim podłączeniu nie spali się, gdyż nie dochodzi do zwarcia. To tylko w żarówce inaczej prąd przepływa. Na poniższym szkicu ustawienie styków jest tylko orientacyjne, dla zobrazowania jaka jest różnica w połączeniu i z jakiej przyczyny prąd płynie przez 2 włókna. W rzeczywistości masa ( - ) ma być na jednym z bocznych styków, nie na środkowym, pomimo, że tak jest bardziej logicznie. Poprawne połączenie już w kostce możesz zobaczyć tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1804213.html Z rysunku zamieszczonego na podanej stronie wynika, że musisz zamienić miejscami przewody 1 i 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliwek2002 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Z tego co pamietam, to korzystalem z tego rzutu kostki na tej stronie, jednak moglem inaczej zinterpretowac uklad tej kostki i byc moze zamienilem 1(światła drogowe) z 3(masa), jutro pobiegne do garazu, sprawdze taki uklad i napewno dam znac jak mi poszlo :) Pozdrawiam [ Dodano: 2011-01-11, 22:08 ] Gojgien ! Racja ! pomylilem piny 1 i 3. Nie dopatrzylem opisu pod zdjeciem kostki, że widok jest po zdjeciu z zarowki, myslalem ze od tylu kostki, wielkie i serdeczne dzieki za pomoc ! Problem rozwiazany wiec temat mozna zamknac, Dla kolejnych przestroga, jesli kontrolki i swiatla palą się slabiej niz powinny należy sprawdzic prawidłowe podłączenie masy ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi