arti249 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Witam mam mały problem z meganka w czasie jazdy gdy silnik sie nagrzeje zaczyna chodzic na dwie swiece kupilem cewke i dalej to samo sie dzieje odpielem komputer i zauwazylem ze styki sa zasniedziale ale po wyczyszczeniu dalej robi to samo .. Pomocy :) Na forum piszemy stosując pl-literki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Ściągaj po kolei przewody zapłonowe z cewek. Jak na którymś nie będzie iskry to będziesz wiedział od czego zacząć. Tylko nie dotykaj przy tym karoserii bo cię kopnie :) Daj znać co wyjdzie to będziemy dalej kombinować [ Dodano: 2011-01-02, 19:11 ] Jeśli zlokalizowałeś już która cewka jest uszkodzona to miernik w dłoń i zobacz czy tochodzi do niej napięcie. Jak nie to miernik w pozycję sprawdzania diody i zobacz czy jest przejście między wtyczką a pinem we wtyczce od kompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Raczej problem leży w świecach lub kablach WN. Kiedy wymieniałeś te elementy? Może już warto było by wymienić te elementy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti249 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Kable i świece wymieniłem miesiąc temu ,więc są nowe i chyba raczej nie powinno to być. Gdy jechałem silnik się nagrzał i cewka przestała chodzić ,zatrzymałem się i wsadziłem starą cewkę-silnik odpalił normalnie.Gdy silnik chodził odczepiałem po kolei wszytskie przewody to na każdej była iskra na zimnym silniku.A gdy silnik się nagrzeje to nie ma iskry na dwóch świechac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Cewka na pewno jest dobra? Coś nie bardzo chce mi się w to wierzyć. Na których cylindrach nie ma iskry? Próbowałeś włożyć nową cewkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti249 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Tak próbowałem włożyć nową cewkę na ciepłym silniku i też odpalił ale po chwili znowu nie było napięcia.Nie pali na 2 i 3. A czy to nie jest przypadkiem kondensator ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Raczej nie, ja swój ostatnio zgubiłem i jeżdżę bez :) nic to nie zmieniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti249 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 To ja w takim razie już nie mam pojęcia co to może być (za długo jezdził bez usterek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Sprawdź miernikiem te przewody od cewki do wtyczki komputera, poruszaj nimi czy nie będą przerywać. Sprawdź czy nie ma na nich zwarcia do masy. Wyczyść jeszcze czujnik położenia wału i sprawdź go miernikiem czy ma właściwą rezystancję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZygaM Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Kiedyś, jeszcze w Oplu założyłem nowe świece, po przejechaniu około 1000km, nawalały dwie świece, okazało się że były wadliwe i po rozgrzaniu masowały. Podjedź też do mechanika, niech sprawdzi kompresję na cylindrach. A próbowałeś zamienić świece, a potem same cewki, zmienia się coś? Na ciepłym silniku zamień najpierw cewkę źle pracującą na tą dobrze pracującą, (o ile pasuje na inną świecę) jeśli nie będzie zmiany zrób to samo z samą świecą, jeśli również nie będzie zmiany, to pisz dalej, może coś wymyśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zygmunt Małek, dobrze mówi. Też miałem taki przypadek że po wymianie świec, te padły po przebiegu ok 1000km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti249 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 dzisiaj wyciągne swiece i zobacze i napisze jak tam poszukiwania usterki [ Dodano: 2011-01-03, 13:24 ] Byłem podłączyć megi pod komputer i pokazało usterkę Sondy lambdy i 2 usterki , których nie można było zidentyfikować F11 i P43. Czy ktoś wie może co to za usterki? [ Dodano: 2011-01-04, 10:24 ] Popryskałem wtyczke od komputera jakims środkiem do złaczeń elektrycznych który usówa rdze i jak na razie samochod jezdzi poczekamy co dalej [ Dodano: 2011-01-06, 22:33 ] wkońcu doszedłem co to było izolacja się urwała tam gdzie jest wtyczka do komputera zaizolowalem 4 kable i jest Cacy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi