mariusz_g Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Witam wszystkich. Muszę zapłacić mandat :-? :) i w związku z tym mam pytanie: Czy mogę rozbić kwotę przynajmniej na połowę? Tzn. mam mandat, mam kwitek z poleceniem wpłaty. Na kwitku jest nr konta oraz nr serii (prawdopodobnie po tym właściwe organa zorientują się czy to ja uiściłem opłatę) Więc: Jak to się będzie przedstawiać: Jutro robię przelew połowy kwoty na podane konto z tytułem wpłaty powyższego nr serii. Za miesiąc robię to samo wpłacając resztę kwoty wraz z tymi samymi danymi do przelewu. Na logikę wydaje mi się, że jest to możliwe no chyba że prędzej przyjdzie komornik :) PS wiem, że ustawowo mam jakoś 2 tygodnie na zapłatę, ale Polska to nie Skandynawia gdzie wysokość mandatu ustalana jest od wysokości wynagrodzenia... :roll: Więc drodzy forumowicze jak to jest w praktyce? Jest taka możliwość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 eeee tam ja już nie płacę rok mandatu i ani widu, ani słychu. Odpukać :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz_g Opublikowano 10 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Może urwali Tobie z co rocznego zwrotu podatku i nawet nie wiesz ;-) ja ostatni raz przygodę z nieomylną władzą miałem z dobre 3 lata temu. Dostałem mandat, nie płaciłem rok, zapomniałem i nagle zapukał do mnie komornik. Państwo zawsze o Tobie pod tym względem niestety pamięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Dozbieraj i za miesiąc zapłać całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolandzikl Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Na zaplacenie mandatu nie masz 2 tygodni, a tylko i wyłacznie tydzień, czyli 7 dni. Mandat możesz oczywiście zapłacić na raty, w tytule przelewu wpisz "pierwsza rata mandatu nr... z dnia....". Postępowanie egzekucyjne, czyli to kiedy mogą z Ciebie "ściągnąć" mandat musi się zakończyć, jak dobrze pamiętam, do 2 lat od dnia wystawienia. Od 1 stycznia weszły nowe przepisy dotyczące ruchu drogowego,więc jak jest na 100% musisz sobie sprawdzić. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 baciuś, US się upomni, nic się nie martw ;-), albo od razu wyślą nakaz komorniczy do zakładu pracy. mariusz_g, kiedyś też tak zapłaciłem, kilka lat temu i do tej pory cisza. Ponoć można to rozbić na raty, ale trzeba jakieś pisma pisać itd. Natomiast, nie sprawdzałem i nie wiem czy nie jest to jakieś "urban legend". Są tacy, że nie ważne na ile opiewa mandat, wpłacają 1 zł, słownie jeden złoty polski i ponoć system kwalifikuje to jako zapłacenie mandatu i po sprawie. Zastrzegam, nie sprawdzałem i nie wiem ile w tym prawdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 mam kolegę który płaci mandat na raty. Ustawił sobie zlecenie z konta i co miesiąc schodzi mu jakaś część mandatu. O ile pamiętam rozłożył to sobie na 6 rat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz_g Opublikowano 10 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Natomiast, nie sprawdzałem i nie wiem czy nie jest to jakieś "urban legend". Są tacy, że nie ważne na ile opiewa mandat, wpłacają 1 zł, słownie jeden złoty polski i ponoć system kwalifikuje to jako zapłacenie mandatu i po sprawie. Zastrzegam, nie sprawdzałem i nie wiem ile w tym prawdy. No to dałeś mi do myślenia :) teraz się będę zastanawiać czy nie zostać nowym pogromcą mitów (legend) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 To czekamy na pierwszego odważnego co to sprawdzi :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
campino Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Mój przykład z przed całkiem niedawna: Przez parę lat uzbierało mi się 6 albo 7 mandatów ( głównie za jazdę + 1 za picie w miejscu publicznym ). Oczywiście olewałem je z góry i nie płaciłem. Co jakiś czas dostawałem wezwania do zapłaty, w końcu dostałem pismo z US , informujące mnie że wchodzą mi na konto bankowe. Oczywiście w między czasie urywali mi to i owo ze zwrotów z podatku. Po zakupie scenica, ( listopad 2010 ) postanowiłem załatwić rejestrację scenica ( wyrobiłem się ostatniego dnia ustawowego) , wyrejestrować poprzedni samochód ( spóźniłem się o miesiąc), opłacić skarbówkę za scenica ( spóźniłem się 2 tygodnie) i jako że byłem w US to chciałem złożyć podanie o rozłożenie zaległości za te wszystkie mandaty na raty. I teraz tak: 1) Kary w wydziale komunikacji nie musiałem płacić ( oni nie nakładają ), kary w skarbówce nie musiałem płacić ( pani w okienku miała dobry dzień ), i do tego dowiedziałem się że został mi do zapłacenia 1 mandat z sierpnia bo reszta sąe przedawniła :) :) Myślałem że tego gościa w US ucałuję. Reasumując: Pomimo upomnień, informacji że mi wchodzą na konto firmowe i ostrzeżeń i tak mandaty się przedawniły i nie muszę płacić :shock: :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolandzikl Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 To nic tylko sie cieszyć, oby wszyscy mieli tyle szczęścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 baciuś, US się upomni, nic się nie martw , albo od razu wyślą nakaz komorniczy do zakładu pracy. dzięki za uspokojenie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 baciuś, jak już kolega napisał US ci nie zapomni nawet złotówki jaką jesteś winien państwu. kiedyś zrobiłem tak jak polega założyciel tematu opisuje i dostałe pismo o zapłacie odsetek od mandatu (płaciłem go po 30 zł miesięcznie) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Moje mandaty płacą się same :) Co roku sobie biorą grosze ze zwrotu podatku, w tym roku będzie już czyste konto (oby). Dostałem raz wezwanie do US w celu wyjaśnienia mandatu, gość mi strzelił kazanie jaki ja to nie jestem zły i w ogóle (śmiech na sali, nawiedzony typ), na koniec mu powiedziałem, że żeby nie tacy jak ja to on by nie miał pracy 8-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 ja 2 lata temu jechałem na majówkę (jakis 28 kwiecień) i dostałem mandat - wróciłem do Łodzi i już 25 maja miałem zajecie na pensji - zdziwieni?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi