MaSter1 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Witam. Mam pewien problem z moim autem. Były mrozy po -20*C i auto paliło na dotyk. A od 2 dni ma czasem problemy z zapalaniem. Wracam do domu nic się nie dzieje, wstaję rano do pracy a auto nie chce odpalić. Rozrusznik normalnie kręci ale nic nie chwyta. Bywa tak że przyjdę za jakieś 2h i auto pali na dotyk. Jest nowa kopułka, nowy palec, nowe kable WN, nowe świece. I to mnie właśnie najbardziej dziwi że raz pali na dotyk a raz zero. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Che, że co Jest nowa kopułka, nowy palec, nowe kable WN, nowe świece. A gdzie to kolega ma w 1,4/16V - jak zapisał w profilu :) Proszę poprawić profil Zrobiło się cieplej i gdzieś coś nie styka. Proponował bym płyn kontaktowy i przelecieć nim wszystkie wtyczki, przy okazji przeczyścić czujnik położenia, wału jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaSter1 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Iskra jest na każdej ze świec. Więdz powinno być wszystko ok. Niestety nie ma jak sprawdzić czy odpali na pycha, bo nie da się wypchać go z ogrodu bo mam duży podjazd. Co może być jeszcze przyczyną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Pozostaje paliwo, filtr, pompa paliwa. I pytanie czy paliwo jest w baku. PS Wyjaśnij też o jaki silnik chodzi? W profilu jest co innego niż to o czym piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaSter1 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Silnik to 1.4 Kat A paliwa jest MAX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
campino Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Popieram P_r_z_e_m_o, tu jest chyba problem z ukłądem paliwowym albo z tym nieszczęsnym czujnikiem położenia wału ( nawet nie wiem gdzie on jest ale widzę na forum że sporo ludzi ma z tym problemy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 nawet nie wiem gdzie on jest Polecam http://megane.com.pl/megane-i-phii-czujnik...o%BFenia+wa%B3u oraz http://megane.com.pl/dload.php?action=file&id=32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaSter1 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Wiem gdzie jest czujnik położenia wału. A mam takie pytanie, jak jest zeosuty ten czujnik to da się odpalić auto na pycha? Bo tak jak pisałem mam duży podjazd pod domem a nie chcę go wypychać na marne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 da się odpalić auto na pycha? Odpali, ale prawdopodobnie za chwilę zgaśnie - takie są objawy padniętego czujnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaSter1 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Ale w niedzielę miałem też taki problem. Po 2h nagle go oświeciło i odpalił i chodził elegancko, za każdym razem palił już na dotyk, aż do dzisiaj. A czy może to być wina cewki? że zawilgnie i nie daje iskry tak jak powinna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 A czy może to być wina cewki? że zawilgnie i nie daje iskry tak jak powinna? Raczej nie! Nawet jak jest zawilgocona, zwykle na 1. i 2. cylindrze, auto odpali. Z tym, że silnik jest mułowaty, nie wchodzi na obroty, tak jakby się zastanawiał czy ma się rozkręcić, czy może jednak nie. Dodatkowo jak się nagrzeje to silnik szarpie i ma taki dziwny głuchy dźwięk. Objawy padniętej świecy są podobne. Jak miałem zalaną 1 i 2 cewkę to właśnie miałem takie objawy. Z tym ze Ty masz "inny" zapłon. U Ciebie może być problem z cewką, ale piszesz, że sprawdzałeś i masz iskrę na każdej świecy. Zacznij od czujnika położenia wału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaSter1 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 To nie jest dokładnie Kraków, to są przedmieścia jakieś 20km od Centrum w stronę Oświęcimia Dokładnie to Alwernia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaSter1 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Napisałem w stronę Oświęcimia:D Ale mniejsza o to. Naprawiłem auto. Wykręciłem cewkę przyniosłę ją do domu i wysłuszyłem - rezultat Pali na dotyk:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtas1968 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Witam.Podepnę się do tematu.Ja również mam problem z moja megi.Otóż wróciłem z 2tygodniowego urlopu i tu zonk.Cisza,ako puste,myśle że ze starości,mniejsza z tym,wiec na kable ale chyba dopiero po 10 razie odpaliła.Wcześniej już tez miałem problemy z odpaleniem,wymieniłem filtr paliwa,świece i nadal to samo.Czytałem o czujniku położenia walu,tyle ze nie bardzo wiem gdzie on się znajduje?No i jeszcze zostaje pompa paliwa,co myślicie czy to ona może byc powodem problemu z odpalaniem?pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Naładuj akumulator, albo wsadź nowy i wtedy zobacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi