Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Megane I Problem z odpalaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem posiadaczem Renault Megane 1.9D z 96r. Mam problem z odpalaniem, mianowicie po przekręceniu kluczyka zapali się na chwile kontrolka od świecy i po chwili zgaśnie (tyka po przekręceniu kluczyka) i nie zdąży podgrzać świecy. Przekręce z 15-20 razy kluczykiem i wtedy świece sie normalnie podgrzeją. przy dużym mrozie jednak nie ma szans. Dzieje się to gdy temp jest na minusie lub gdy auto jest nie odpalane 2-3 dni. Mam nowy akumulator. Gdy podepnę kable od innego auta do mojego akumulatora to świece normalnie się podgrzewają i normalnie odpala. Proszę o pomoc;)

Gdy podepnę kable od innego auta do mojego akumulatora to świece normalnie się podgrzewają i normalnie odpala.

Sam wskazałeś powód.

Naładuj, bądź wymień akumulator.

Powinno pomóc.

Akumulator jest sprawny w 100% bo był w innym aucie i nie było problemu. Rozładowany też nie jest, bo światła świecą, wszystkie kontrolki i normalnie kręci tylko że nie odpali ze względu na to, ze nie podgrzeje świecy :-/

Sprawdź miernikiem czy podaje napięcie na świece w czasie gdy je powinien grzać może być problem z przekaźnikiem. U mnie zawinił zestyk na bezpiecznikach i też mi nie grzał świec. Tu jest opis mojej naprawy http://megane.com.pl/megane-i-phii-problem...ci-19-vt883.htm

No niestety przekaźniki są wszystkie dobre, bo przełożyłem od innego auta idealnie takie same i nadal te same objawy, nie zapala się kontrolka od świecy, dopiero po przekręceniu 15-20 razy kluczykiem, sprawdziłem klemy od akumulatora, są ładne czyste, styki od przekaźników też są ok,

A czy jest jeszcze gdzieś jakiś przekaźnik oprócz tych w tym czarnym pudełku?

Kontrolka od świec z tego co mi wiadomo jest zasilona z przekaźnika od grzania świec. Jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi. Sprawdź czy w trakcie grzania jest napięcie na świecach, możne padł Ci właśnie ten przekaźnik i dopiero do którymś tam razem załącza kontrolkę

U mnie przekaźnik jest koło pompy hamulcowej przy podszybiu. Jest to taki czarny prostokąt do którego dochodzi czerwony przewód zasilający, wiązka kilku cienkich przewodów i i chyba jeszcze dwa średniej grubości, są one na jednej kosyce. Te ostatnie to jest zasilanie świec żarowych.