jan5 Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 (edytowane) Wymieniłem parownik na tomasetto 100hp bo jest mały (mogłem go zamocować wzdłuż kierunku jazdy), był tani (150zł) i jest niby uznany. Jazda na gazie bardzo się poprawiła, jeszcze nie wiem jak spalanie bo przejechałem około 150km, a zatankowane było 27l gazu (czyli do opróżnienia jeszcze z drugie tyle +/-). Jednak dwie rzeczy mnie niepokoją: falowanie obrotów przy mocnym depnięciu i wcześniejszy objaw o którym pisałem czyli strzały na gazie (nowy parownik, nowe przewody, nowe świece, gaz regulowany na analizatorze, nowy filtr powietrza, nowy filtr gazu), zostaje mi jeszcze sprawdzić szczelność dolotu i zostaną tylko cewki. Strzela tylko jak go zduszę (da się tego uniknąć i przez 150k jeden strzał, równie dobrze mogę się pilnować i nie strzeli już nigdy, ale warto byłoby to usunąć). Jak np samochód praktycznie stoi, jest na dwójce (czy jest na 4 a jadę 40 na godzinę) i dam pełny gaz to słychać strzał. Nie wiem dokładnie czy to przy dolocie czy na kolektorze. Edytowane 13 Listopada 2013 przez jan5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregs0n Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Wygląda na to, że to może być cewka. Koszt nie jest wielki a strzały w dolot/wydech mogą coś uszkodzić. Miałem bardzo podobnie w K7M. Wymieniłem obie cewki i problem zniknął. Mam jedną cewkę na zbyciu jakby co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jan5 Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Cewki wyniosą mnie 300zł, cy jest możliwość diagnozy cewek i ile może to kosztować i trwać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregs0n Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Nowa cewka kosztuje 95PLN, Używana ok 40. Mało prpoawdopodbne, żeby padły obie na raz. Cały czas mówimy o silniku K7M? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jan5 Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 (edytowane) Patrzyłem boscha i są po 160zł. Nie najtańsze, bo lepiej kupić i mieć spokój. Silnik K7m czyli 1,6 8v. Wiecie jak sprawdzić cewki albo wiecie czy jakiś mechanik da radę je sprawdzić za drobniaki? Dodano: 26 lis 2013 - 00:03 Nowa cewka kosztuje 95PLN, Używana ok 40. Mało prpoawdopodbne, żeby padły obie na raz. Cały czas mówimy o silniku K7M? To jak poznać, która cewka siada bez zakładania i sprawdzenia czy po podmianie problem zniknął Edytowane 25 Listopada 2013 przez jan5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregs0n Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Albo sciągasz cewkę i dajesz do sprawdzenia na urządzeniu do tego przystosowanym albo podmieniasz cewki. Jeśli cewka padała by totalnie to silnik paliłby cały czas na dwa cylindry. Innej opcji nie widzę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jan5 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 (edytowane) A ty jaką masz cewkę do sprzedania? Uszczelniłem dolot i to samo, czyli zostają cewki. Oprócz tego samochód gorzej zapala (jak się obniżyły teraz temperatury) na benzynie, a na gazie oprócz tego, że strzela to falują obroty jak docisnę gaz. Wymienię jedną cewkę na razie (czyli dwie) Dodano: 27 lis 2013 - 18:52 Doszedł dodatkowy objaw, jak jadę to przestaje palić na gazie przez kilka sekund tak jakby się skończył Dodano: 27 lis 2013 - 23:30 Wpadłem teraz na taki pomysł co do tej przerwy w gazie, ze to raczej nie ma nic wspólnego ze strzałami i po prostu elektrozawór dostaje przerwę w zasilaniu bo gdzieś połączenie albo kabel jest przeżarty. Bo jest objaw braku benzyny, obroty spadają a silnik gaśnie dopiero po kilku sekundach Dodano: 23 gru 2013 - 17:55 Gaz naprawiony, falowanie obrotami przy otwartej przepustnicy - winny wąż bo był wyrobiony przy zacisku i wpuszczał powietrze, strzały przy dodawaniu gazu na niskich obrotach-wina cewka ale nie wiem czy uszkodzona czy dlatego ze były dwie czarne a powinny być czarna i biała. Ja wymieniłem komplet Edytowane 27 Listopada 2013 przez jan5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregs0n Opublikowano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 (edytowane) Gaz naprawiony, falowanie obrotami przy otwartej przepustnicy - winny wąż bo był wyrobiony przy zacisku i wpuszczał powietrze, strzały przy dodawaniu gazu na niskich obrotach-wina cewka ale nie wiem czy uszkodzona czy dlatego ze były dwie czarne a powinny być czarna i biała. Ja wymieniłem komplet cewki techncznie niczym sie nie różnią, tylko kolorem - więc pewnie miałeś jednak padniętą tą cewkę. Generalnie umieszczanie cewek na pokrywie zaworów jest średnim rozwiązaniem, a reno zawsze miało proplem z jakością cewek zapłonowych. Edytowane 26 Grudnia 2013 przez gregs0n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakat3 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Gaz naprawiony, falowanie obrotami przy otwartej przepustnicy - winny wąż bo był wyrobiony przy zacisku i wpuszczał powietrze, strzały przy dodawaniu gazu na niskich obrotach-wina cewka ale nie wiem czy uszkodzona czy dlatego ze były dwie czarne a powinny być czarna i biała. Ja wymieniłem komplet pomijając kwestię nieszczelności, czy to czasem nie było tak, że ktoś naprawiający Twoje auto ustawił miesznakę LPG na bogatszą? Typowy objaw strzelania, to właśnie za uboga mieszanka. Pytam z ciekawości, żeby inni wiedzieli, co naprawiać, zanim nawymieniają kupe rzeczy niepotrzebnie w aucie z LPG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szeryf94 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 A ja w obu megankach (silnik k7m) miałem strzelanie na gazie i powodem było mała przerwa na świecy. Ustawiłem na 0,85mm zdaje się i problem znikł :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregs0n Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Przy sprawnych cewkach na standardowym odstepie (0,9mm) nie ma prawa nic strzelać. U Ciebie zmniejszenie odstępu poprawiło iskrę i odsunęło w czasie wymianę cewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szeryf94 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Z tego co mi gazownik mówił na instalacji II generacji (bingo s4) standardowa przerwa wynosi 0,80mm. U mnie było 0,75mm, zwiększyłem na 0,85 i problem ze strzelaniem znikł. Trzeba pamiętać żeby nie przesadzić z przerwą na świecy bo wtedy cewki dostają po dupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi