ramses123 Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Witam ! Po odpaleniu zimnego silnika obrotu wskakują od razu na 900 rpm -- > brak ssania bo powinno być 1500 rpm jeśli się nie mylę prawda ... czy to wina któregoś czujnika ? Gdy silnik się nagrzeje to obroty z tych wspomnianych 900 rpm spadają na kreskę obrotomierza pomiędzy 10 - 5, czyli gdzieś w okolicy 700 rpm, czasem lekko falują ... Jakaś diagnoza koledzy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ramses123 Opublikowano 17 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 czujnik temperatury dobra spoko, ale jak ... co ? wiem że jak jest walnięty to wentylator chodzi non stop, to u mnie nie chodzi, tylko jak wskazówka minie połowę skali na zegarze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ramses123 Opublikowano 17 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 clip ?? wspominałem że jestem laikiem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek34 Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 podpiecie pod komputer (clip), powinno wskazać temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOSA78 Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 brak ssania bo powinno być 1500 rpm jeśli się nie mylę prawda ... Nie prawda takich obrotów nigdy nie widziałem na ssaniu 1100-1200 i to przy temperaturze -10 skoro Ty masz 900 i o rozgrzaniu schodzą do 700 + - 50 to jest wszystko OKczasem lekko falują ... w tych silnikach to normalka ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ramses123 Opublikowano 17 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 cytat " lejesz miód na moje serce kolego ... odetchnąłem z ulgą obyś miał rację ... Nie cytuj całego posta, jeśli odpowiadasz bezpośrednio pod nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Big_Mac_ Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Ja przy bardzo zimnym silniku chyba miewam ~1500 Na ciepłym w okolicy 700. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 ja nawet przy -15 nie miałem 1500 obrotów, zawsze mam 1200 obrotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin30lbn Opublikowano 7 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Koledzy czekam na jakieś podpowiedzi; Zaczęło się, ze padły mi w Scenicu cewki przy okazji wymiany poprosiłem mechanika o wyczyszczenie silniczka krokowego, bo wcześniej nigdy nie robiłem tego (a przebieg i wiek skłaniają by zrobić). Nic więcej nie było robione, wymieniane, ustawiane Podczas czyszczenia krokowego mechanik wcisnął sobie trzpień na sile. Po zamontowaniu krokowego zaczęły się schody obroty około 2500, po zabawie komputerem i nastawianiu krokowego obroty spadły, ale na gorącym zawsze pozostawały na ok. 1100-1200. Odczyt z kompa przerwa/ błąd silnika krokowego Wymieniony na nowy, (ale nie oryginalny- Energy) korkowiec i tutaj zaczęło się: Po nocy rano obroty około 2000 po przejechaniu trasy ok. 100km obroty 1400 po jakimś czasie spadają, na 750 ale zaraz podnoszą na około 1000. Jak się podniosą to są w miarę stabilne, ale zbyt wysokie. Zużycie paliwa na tej samej trasie wzrosło o ok. 0.7 litra przy niemal identycznych warunkach jazdy Wymontowałem krokowy z Meganki Coupe (oryginał) i włożyłem do Scenica i moje zdziwienie Scenic na ciepłym ok 750 a na zimno 1200-1400 Jedna rzecz mnie niepokoi to z jak stoję na zimnym silniku w Scenicu to widać ze silnik walczy- cos mu pacha obroty w górę a z drugiej strony widać interwencję krokowego, który obniża. Takiej „walki” nie było wcześniej. Obroty były wręcz podręcznikowe i bardzo stabilne jak na Renię. Obecnie wskazówka lata góra dół, ale sa to wahania na około 200-300 obr. Czuć ze obroty sa pchane w górę i z moment jest odjęcie i spadają, ale znowu powoli cos je pcha ku górze i tak non stop Krokowy ze Scenica w Megance Coupe działa wręcz wzorowo nie ma takich objawów jak w Scenicu Mieliście coś podobnego????? Uzupełnienie: Zimny silnik obroty na poziomie 1250 pracuje kilka min i zaczynają się obniżać do 1000 a za chwile coś je podnosi do około 1250-1400 są niespokojne -rosną - maleją. Wskazówka temp dochodzi do normalnego położenia tj w połowie wskaźnika obroty dalej bez zmian jak wyżej i nadal niespokojne. Nagle jak nożem uciął -obroty spadają na około 750 i tak jest non stop żadnych wahań, niemal idealne Dodam w pracy silnika nie ma żadnych niepokojących zjawisk, wszystko idealnie. Co to może być ????? Przed całą sytuacją, którą opisałem wyżej nie było tego typu problemów. Po co powielasz post, który napisałeś o 14:17 i uzupełniłeś po 18 :P Takie postępowanie narusza regulamin w kwestii multipostowania. Ostatnie ostrzeżenie. Wcześniejszy temat wysyłam do innej galaktyki :P - gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 7 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Objaw taki jakby łapał lewe powietrze oczywiście na przepustnicy Coupe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morph Opublikowano 7 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Nie wiem czy problem ten sam ale miałem za wysokie obroty , mechanik wyłapał nieszczelność gdzieś przy kolektorze ssącym, uszczelnił i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theeye7777 Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Powitać. Opiszę sytuację krok po kroku. Przy temperaturze do 15 stopni C po odpaleniu mam 900-1000 obrotów. Przy temperaturze ok 20 stopni C już jest około 1100-1200 obrotów. Wymieniłem czujnik temperatury płynu na inny firmy Facet (jakieś włoskie ścierwo) i jakiś czas było ok. Potem to samo. Następnie włożyłem stary, jakiś czas ok i znowu to samo. Gdzie mam szukać przyczyny włączania się tego ssania. Załącza się nawet jak auto stoi w słońcu przy 35 stopniach. I wtedy odpalam i znowu 1200 obrotów. Dodam że kolektor ssący i przepustnica uszczelnione poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi