mlopus1 Opublikowano 22 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 No i du.... :-( jak było źle tak jest nadal, każdy z elementów (cb, antena, auto) działa poprawnie, razem mam efekt w postaci zakłóceń i szumów, ASO umywa ręce od takiej usterki pompy. :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 mlopus1, czyli rozwiązanie jest proste, wymienić któryś z tych 3 elementów. Proponuję zacząć od radia. Na portalu o CB nie ma za wiele pozytywnych opinii. Chwalą je głównie zatwardziali pasjonaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlopus1 Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 gojgien - tu się nie zgodzę z tobą, zarówno na forach jak i w serwisach CB uniden jest, a raczej był kiedy go kupowałem (jakieś dwa, trzy lata temu) dobrze postrzegany. Być może sytuacja się zmieniła, ale generalnie to nie miał opinii szumofona. W innym aucie moje radio śmiga, aż miło, sprawdziłem parametry, kalibrację i wszystko jest ok. Faktycznie masz rację, że zapakuję inne CB do Reni i zobaczę, ale w serwisie Panowie stwierdzili, że jak uniden szumi to cała reszta też sobie nie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 w serwisie Panowie stwierdzili, że jak uniden szumi to cała reszta też sobie nie poradzi. Chyba powinieneś zmienić serwis :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liso Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Miałem napisać o testach i wychodzi, że praktycznie każde, które testowałem zbiera zakłócenia jak nie z silnika to ze wspomagania albo to i to jednocześnie. Testy na dobrej antenie Presidenta. Yosan / Lafayette brak z silnika ale ze wspomagania sieje i jakość rozmów bliska tragedii. Polmar /Zeus czy jak to zwą podobna sytuacja. Sunker sieje to i to. Mam stabo 3003 sieje z silnika ale ze wspomagania mniej, na krótkiej Floridzie Presidenta jakość rozmów bardzo dobra - potwierdzone na trasie. Problem to pyrczenie z silnika i słuchanie dalszego sygnału, jeżeli ktoś jest blisko tak do 2km jest ok. Generalnie najlepiej wypadł President. Testowałem Johnnego III i z silnika nie sieje a ze wspomagania minimalnie. Myślę, że na mniejszej (słabszej) magnesówce już bym zakłóceń nie słyszał. Podsumowując jak bym dużo jeździł i potrzebował radia codziennie to pozostaje wyższa półka - President (najtaniej Tommy jakieś 350zł - tylko te jego wymiary). Teraz mam Stabo 3003 (czyli też President tylko poprzednia wersja) i ogólnie da się znieść te trzaski, ASQ działa elegancko no i jeszcze ma RFGAIN. Nie sprawdziłem tylko Mtecha Legend - powinno być to samo co mam tyle, że bez ASQ no i w sumie pytanie co z zakłóceniami. Nie używam radia codziennie a wymiarów nowych Presidentów nie mogę strawić wewnątrz SIII - może mnie jeszcze olśni i znajdę na nie dobre miejsce wtedy pewnie zakupię a teraz olewam CB. Stabo kupiłem w ciemno za namową sprzedawcy, i jakościowo ok tylko te zakłócenia.... u ojczulka w seacie działa pięknie to sobie tam już zostanie. Rozgadałem się jak d..a w nocy ale może komuś się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefan_KTP Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 ja mam M-techa Legend II. Jak na razie używam go kilka dni, więc niewiele mogę jeszcze o nim powiedzieć, ale zakłóceń póki co nie zauważyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 ...Nie sprawdziłem tylko Mtecha Legend - powinno być to samo co mam tyle, że bez ASQ no i w sumie pytanie co z zakłóceniami... Ja kupiłem 2 dni temu Legend II i Sirio ML-145 i na wyłączonym silniku jest ok. Radio świetne ale po włączeniu silnika słychać lekkie zakłócenia od obrotów i przy słabszym sygnale głos nadającego jakby "pierdział" i nie wiem co robić. Mam gaz więc pompa paliwa powinna być odłączana przy jeździe na gazie ale dziwne dźwięki nadal słychać. Muszę sprawdzić podłączenie bezpośrednio do AKU i ewentualnie wyjść z samochodu z anteną i kablem oraz samym radiem a jedynie zasilanie podłączyć z mojego samochodu o zobaczymy. Macie jakieś inne propozycje co robić jeśli to nie pomoże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Mogą też zakłócać wtryskiwacze gazowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 Na szybko sprawdziłem radio w Audi A6 i jest ok. Radio z Audi przełożyłem do siebie i słychać takie same dźwięki jak w moim (jakby "terkotanie"). U siebie sprawdzałem na benzynie i na gazie i jest tak samo. Zauważyłem, że częstotliwość wzrasta wraz z obrotami silnika. Spradzę podłączenie bezpośrednio z aku i może coś się wyjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 Jak słychać terkotanie, to może być przebicie na cewkach, albo alternator się kończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmarski Opublikowano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 Trzeba odłączyć antenę od radia i sprawdzić czy zakłócenia pozostają. Jeśli tak, trzeba poszukać dobrego filtra na zasilanie do radia. U mnie były delikatne zakłócenia. Filtr Alcatela zlikwidował je w całości. Jeśli po odpięciu anteny zakłócenia znikną sprawa będzie dużo trudniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Mam odkręcić promiennik od podstaty czy kabel od radia ? Jeśli dobrze pamiętam to przy odłączonym kablu od radia nie można nadawać bo można spalić końcówkę mocy. Można tylko odbierać tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 (edytowane) Dokładnie tak. Odkręć kabel od radia. Musisz się dowiedzieć, czy zakłócenia masz po zasilaniu, czy przez antenę. Eliminując antenę i jej kabel, sprawdzisz czy nadal występują. Nadawać w tym czasie nie musisz, bo przy nadawaniu i tak szumów nie słyszysz. Edytowane 26 Czerwca 2012 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Sprawdziłem dziś inne, nowe takie same radio i zakłócenia są. Podłączyłem nawet radio President Harry III i jest to samo. Co do zakłóceń z anteny to przyznam, że nie słyszałem. Odkręciłem antenę i zakłóceń nie było bo wyła całkowita cisza. Podłączenie bezpośrednio do AKU też nie pomaga. Chyba muszę zająć się świecami i cewkami bo zakłócenia są jak z układu zapłonowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 28 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Skoro po odkręceniu kabla antenowego i włączeniu silnika nastała cisza, to znaczy że zakłócenia nie są od zasilania, a właśnie wchodzą przez antenę. Teraz jedynie podmiana do próby na inną lub przestawienie w inne miejsce tej co masz, choć to raczej da niewiele skoro antena gwizdy i terkotanie zbiera. Możesz także Yosana z jego rewelacyjnymi filtrami wypróbować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi