kolrobkol Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Witam, czy warto dopłacać do dynamica, aby mieć ESP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 kolrobkol, To zależy czego oczekujesz i ile ta dopłata. Ja śmigam po bardzo śliskich drogach i jak dla mnie to warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolrobkol Opublikowano 20 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 jakieś 2 tys PLN, obecnie mam bravo sport, ale bez ESP, i zima strasznie trzeba uważać, żeby się nie zaślizgał na śmierć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ver_batim Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Bez przesady, jeździłem Bravo wiele razy i jakoś wielkich problemów z utrzymaniem toru jazdy nie ma. Teraz mam megankę 1.4TCe@130KM bez ESP i nie mam problemów z utrzymaniem auta w torze jazdy a nie prowadzę emerycko, lubię sobie depnąć i poczuć moc. Oczywiście gdybym miał możliwość to pewnie dołożyłbym do ESP, ale tylko dla profilaktyki. Ten diesel (w każdej wersji) jest słabszy od mojego 1.4, więc teoretycznie powinno być nieco trudniej auto wyrwać z toru jazdy. Więc jak masz fundusze to bierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Oczywiście, że warto dopłacić do ESP kupując nowy samochód. Jest to tak ważny system, że niedługo będzie w standardzie jak ABS. Niektórzy mogą twierdzić, że z powodu posiadanych umiejętności ESP im nie potrzebne, ale gro użytkowników Meganek to zwykli kierowcy, którym ESP na pewno uratuje skórę nie raz, a conajmniej blachę. Wśród swoich znajomych znam dwa przypadki poślizgu zakończonego poważnym obiciem auta, w którym właśnie nie było ESP, a były to klasyczne sytuacje do których ten system zaprojektowano - np. uślizg na łuku drogi. Od 3 lat użytkuję auto z ESP i wiem kiedy pracuje ( okazał się potrzebny) a kiedy nie. Chociaż oczywiście nie zastąpi rozumu, a to nie wszyscy mają, nawet za dopłatą. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 zdecydowanie bierz - ESP jest dodatkowo powiązany z ASR'em i moge z doświadczenia powiedzieć że się przydaje 2 przykłady z tegorocznej zimy: uślizg na łuku drogi w centrum miasta (marznąca mżawka) + podjazd pod oblodzonę górkę (pokonałem go bez problemu a inni użytkownicy drogi mogli się tylko przyglądać lub brać ja z "rozpędu" czasem na kilka razy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkotek Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Z ESP to jest trochę tak jak z pasami bezpieczeństwa czy poduszką powietrzną - do normalnej eksploatacji auta nie są potrzebne, ale w awaryjnych sytuacjach ratuje d..psko Oczywiście ESP nie zwalnia od myślenia, ale uważam że warto je mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 kiedyś kiedyś też się tak zastanawiali - brać AIR BAG czy nie?? (drogo było) aaaaa wezmę super radio z wypaśnymi głośnikami + listwy progowe z napisem a później jak fest główką puknęli w kierownicę to im radyjko nie pomogło, a główka do remontu poszła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavvel Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Jak większość - brać, brać i jeszcze raz brać. Żaden system (przynajmniej na razie) nie zwalnia od myślenia, ale wiele z nich wielu już uratowało przynajmniej zdrowie. P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav85 Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Rozwiązanie jest proste, jeżeli potrafisz bez żadnego problemu wyprowadzić auto z poślizgu, masz reakcje wypracowane i wykonujesz to automatycznie to ESP będzie Ci tylko przeszkadzać, natomiast jeżeli odpowiedź na powyższe pytanie brzmi NIE - bierz ESP bez zastanowienia, system ten zwiększa znacząco bezpieczeństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Rozwiązanie jest proste, jeżeli potrafisz bez żadnego problemu wyprowadzić auto z poślizgu, masz reakcje wypracowane i wykonujesz to automatycznie to ESP będzie Ci tylko przeszkadzać, tak to można sobie na parkingu pod Tesco pośmigać.Jeżeli ktoś planuje zakup auta rodzinnego powinien wrzucić w koszta ESP ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav85 Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 waldek708 nie chodziło mi o jazdę bokami w zakrętach dla frajdy, lecz o to czy potrafisz wyjść z niespodziewanego poślizgu (czy masz wyćwiczone zachowanie w takim przypadku) jeżeli odpowiedź brzmi NIE - bierz ESP. PS Pytam bo ostatnio modne w PL robią się szkoły doskonalenia jazdy, ja do podobnej uczęszczałem w Niemczech i bardzo dużo mnie tam nauczyli, a jeżeli ktoś jest po profesjonalnych szkoleniach i ma wyćwiczone odruchy to ESP będzie mu tylko przeszkadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 rav85, wierz mi,że ja też w A nie raz uczestniczyłem w podobnych kursach(firma płaciła).Jednak mam ESP w samochodzie i wcale mi nie przeszkadza 8-) Jadąc 500km w trasę zimą nie wierzyłbym do końca swoim umiejętnościom ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav85 Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Jadąc 500km w trasę zimą no fakt gdy dochodzi zmęczenie każdy system może pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liso Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Warto dopłacić. Niedługo to będzie standard w nowych samochodach. Powiem Ci, że w ramach możliwości finansowych zawsze warto zrobić wszystko by czuć się bezpieczniej i w razie czego mieć świadomość, że zrobiło się też wszystko co było możliwe by zapewnić bezpieczeństwo sobie i najbliższym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi