tomek74 Napisano 25 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 witam , na wiosne planuje wymienic samochód na Lagune 1.9 dci , prosze o pomoc w czym kierować sie ogladając samochody, interesuje mnie rocznik około 2001-2003 koniecznie diesel i kombik . Prosze uzytkowników takich pojazdów o rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arczi92 Napisano 25 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Kolega ma Lagunke z 2004 roku 1.9 dci i dość często ma coś do roboty w niej, sam mówi, ze jak by miał kupować teraz to wolałby kupić po FL bo nie dręczy ich sporo niedoróbek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes Napisano 25 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 tomek74, Lepiej dołożyć parę grosza i kupić już po lifcie czy phII. Wersje ph I 50/50 - zależy jak trafisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek74 Napisano 27 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 wiem ale niestety z kasiorą krucho... 50/50 spore ryzyko że kupie padline Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edju Napisano 8 Marca 2011 Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Witam Podłączę się pod temat i proszę o podpowiedź, co myślicie o tym egzemplarzu? http://moto.gratka.pl/tresc/renault-laguna...2538483f624a0,2 z góry dziękuje za odpowiedzi :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes Napisano 9 Marca 2011 Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Tak na oko z tych zdjęć wydaje się być OK - mało. Bardzo ubogi opis. Musisz dokładnie posłuchać jak pracuje , czy nie ma wycieków (brak fotki z komorą silnika), jak zawieszenie czy nie stuka na nierównościach - dobrze na kostce się przejechać. Trzeba sprawdzić działanie kart i innych "wspomagaczy" - nawigacja, tempomat, ogranicznik prędkość itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edju Napisano 9 Marca 2011 Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Dziękuje. Mam jeszcze pytanie dotyczące tej całej elektroniki, należy się jej bać czy to raczej przesadzone opinie ludzi którzy nie mieli nigdy takiego samochodu? I czy silnik 1.9 dci to dobra jednostka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek708 Napisano 9 Marca 2011 Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Edju, bardzo fajne autko,śmigałem takim 2 lata.Silnik jeżeli kupisz nie zajeżdzony to przy odpowiedniej obsludze potrafi się odwdzięczyć niezawodnością i spalaniem. Jeżeli chodzi o elektronikę to na forum laguny (RLKP) jest kilku specy,którzy rozpracowali najczęściej trapiące te jednostki problemy. Największy minus jeżeli chodzi o lalkę to częste wymiany elementów przedniego zawieszenia...niestety nasze drogi po zimie nie służą autku :evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matuszi Napisano 28 Września 2011 Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Ojcu mój ma lagunę 2 z 2003r i od tego roku trzeba szukać, miała ona wprowadzone już jakieś zmiany. Najlepszym i najmniej problematycznym wyborem jest 120KM 1.9Dci posłuży ci bardzo długo. Z tym że skrzynia biegów... cóż kupisz i po 4 latach będzie chodzić jak widelec w kubku pełnym gwoździ. W lali notorycznie siada wyświetlacz klimy po prostu któraś ze ścieżek zawsze się przepali w tedy lutownica i HEJA Przy zakupie posprawdzaj bardzo dokładnie wszystkie numery zderzaków, szyb, drzwi itd. bitej na prawdę nie warto brać, najprościej sprawdzisz czy nie była malowana po przezroczystych naklejkach przyczepionych za tylnymi drzwiami. gniazda do pasów kierowcy i pasażera nie mogą wystawać ponad koniec siedziska fotela =BITY jeżeli laguna ma komputer z wyświetlaczem możesz zrobić test zegarów nie chce mi się o tym pisać znajdziesz nawet na youtube instrukcje, w każdym razie dzięki temu dowiesz się czy są jakieś błędy na kompie czy nie. Bardzo lubi się w nich przecierać skóra z gałki zmiany biegów 160tyś i ledwo się trzyma. Uważaj też na angole rozpoznasz takiego po np. wejściu na kartę od prawej strony czy też braku przycisków (ABS itd) Tak w ogóle to jeżeli sprzedawca twierdzi że samochód ma: ABS, ESP czy oryginalny zest. gł mówiący, to powinny znajdować się do każdej z tych rzeczy guziki zamieszczone nad pokrętłami do regulacji wysokości świateł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsonx Napisano 28 Września 2011 Udostępnij Napisano 28 Września 2011 120KM f9q750 dci to w tym modelu przekręcają się panewki a turbina ze zmienną geometrią pada dość często i jest problem z jej wyregulowaniem po regeneracji . Ja bym szukał słabszej wersji jak masz możliwość. Co do elektroniki to trzeba obchodzić się z nią ostrożnie ja przy wymianie żarówki od przycisku podnoszenia szyb uwaliłem przekaźnik od gaszenia silnika (moja wina bo nie sprawdziłem połączeń a było spięcie które poszło na bsi) Co do skórki gałki zmiany biegow do kupienia za 10 zł na aledrogo. Przy zakupie zdejmij korek od wlewu oleju i przegazuj silnik jak pójdzie dym to piescienie kończą żywot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafelS Napisano 29 Września 2011 Udostępnij Napisano 29 Września 2011 (edytowane) Mój znajomy ostatnio taką Laguną II 1.9 dci 120 wrócił z Bieszczad na lawecie. Powód: pełna dekompresja silnika... Turbo już któryś raz robił Edytowane 29 Września 2011 przez RafelS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matuszi Napisano 7 Października 2011 Udostępnij Napisano 7 Października 2011 a nam mechanicy mówią że to najlepszy silnik :) ja też ich w tym utwierdzam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsonx Napisano 8 Października 2011 Udostępnij Napisano 8 Października 2011 ale nie 120KM każdy inny a jak już 120KM to po 2004 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megane ang Napisano 27 Października 2011 Udostępnij Napisano 27 Października 2011 ja mam L2 i trzeba pilnowac silnika bo lubi byc kaprysny jak kupywac L2 to w benzynie 1.8 lub 2.0 16V ale nie IDE lub 2.0T z gazem ogolnie auto jest dobre nic sie nie dzieje wszystkie czynnosci to komora silnika lub okolice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meganegrat Napisano 11 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Trudno coś polecić w kwestii wyboru odpowiedniego auta, dla siebie brałbym np.to http://moto.gratka.pl/tresc/renault-laguna-ii-13383063.html no ale wiadomo, każdemu coś innego pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts