Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

46tys przebiegu - czy moge wrocic do syntet

kiloff

Rekomendowane odpowiedzi

mam samochód z listopada 2008 roku, niestety zalany jest olejem MOBIL 1 10w40, nie mam pojęcia czym był zalany na samym początku, ale taki olej zalano na ostatniej wymianie oleju - około 4 tys km temu (brak dokumentacji w Polskim ASO - samochód sprowadzony ze szwajcarii)

czy mogę bez większych obaw wrócić do pełnego syntetyku ?

jakby to była inna marka to bym się nawet nie zastanawiał, ale w przypadku tego renault wszystko mi się wydaje strasznie delikatne i po przeczytaniu lektury na temat KZFR to już się prawie boje maskę otwierać w tym wynalazku ..

kiloff, fabrycznie silnik miał pełny syntetyk ELF 5W30. Biorąc pod uwagę, że wymiana przewidywane jest co 30tys. to powinienneś być dopiero po pierwszej wymianie. Trochę dziwne jest to, że miałeś wymianę ok 4 tys. temu no chyba, że poprzedni właściciel chciał skrócić czasookresy między wymianami. Wydaje mi się że śmiało możesz wrócić do pełnego syntetyka (chyba, że były jakieś przesłanki do przejścia na półsyntetyk). Jeśli auto było serwisowane w autoryzowanej stacji (nawet za granicą) to serwis krajowy powinien być w stanie sprawdzić jego historię.

Jeśli auto było serwisowane w autoryzowanej stacji (nawet za granicą) to serwis krajowy powinien być w stanie sprawdzić jego historię.

w ASO w Polsce powiedziano mi że szwajcaria nie wchodzi w skład ich systemu i nie mogą sprawdzić (chciałem poznać jaki był olej zalany po pierwszej wymianie)

pierwszy przegląd miałem po 20 612 i roku czasu

drugi przeglad po 42 238 - i po drugim roku

podejrzewam ze po 20 612 zalano juz pol-syntetykiem - ogolnie to jest to (podobno) dosc czesta praktyka w ASO w tamtych krajach - szwajcaria, austria .. nie mam pojecia co to ma na celu - bo napewno nie koszty wymiany - roznica miedzy pol- a pelnym syntetykiem jest bardzo niska w porownaniu do kosztow samej wymiany

Witam

Myślę, że zalanie syntetykiem nie zaszkodzi w żaden sposób, zwłaszcza przy takim przebiegu i fakcie, że tylko 4 tysiące przejechalo to auto na półsyntetyku. Jeśli chcesz mieć olej firmy zgodnej z zaleceniami Renault, to możesz też wlać Total'a - to ta sama firma i te same płyny co Elf <szukaj>

Pozdrawiam

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 18 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!