mavick007 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Witam Niedawno kupiłem sobie Scenica i tak dopiero się go uczę. Zauważyłem ostanio że jak chce zmienić bieg z 1 na 2 to czuje drobny opór na środku ( tak jak by narysować linie pomiędzy 1 biegiem a 2 to tak w środku tak jakby coś wystawało) jest to tylko przy zmianie z 1 na 2. Inne biegi wchodza dobrze także przy redukcji na 2 nie ma problemu. jak zmieniam z 1 na 2 energicznie to pomimo tego oporu 2 włącza sie dobrze bez jakiegoś zgrzytu ( tą przeszkode jakby przeskakuje ) . W wcześniejszym samochodzie biegu chodziły mi bardzo lekko a tu jak lekko chce tą 2 włączyć to jakis opór, Próbowałem przytrzymać lewarek na tej przeszkodzie i zgrzyta wtedy. proszę o rade co to? i ile to może kosztować? może te typy tak mają, nie chce żęby taka drobnostka miała spowodować coś poważnego mavick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 zdejmij gałkę i mieszek z klapką (może jest tutaj gdzieś na forum manual) i pooglądaj, czy coś nie jest pęknięte. przesmaruj ruchome elementy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavick007 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Dodam tylko że problem występuje tylko w czasie jazdy, jakby ktoś znalazł manual dla laika to będę wdzięczny dzięki Jak by ktoś miał jakieś pomysły to proszę o rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość xtonyx Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 A jak wysprzęglisz auto i znów spróbujesz? Sprzęgło może być zużyte, albo za luźna linka? Nie wiem jak w scenicu (podejrzewam ze podobnie) ale w megance skrzynia nie jest najlepszym elementem auta. Są czasem opory, choć mnie się jeszcze nie zdarzyło żebym miał kłopot z wrzuceniem biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavick007 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 w weekend zrobiłem sobie przejażdżkę i na ciepłym silniku poprawiło się, czym to można tłumaczyć?? mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joobs Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 W megankach i nie tylko, (na przykład vectra C z 2.0 Turbo) gdy jest zimno, bardzo ciężko wchodzi jedynka, jak to ktoś stwierdził młotkiem trzeba wbijać. Jest to spowodowane konstrukcją skrzyni biegów i zgęstniałym ze względu na temperaturę olejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi