michał Opublikowano 26 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2006 w mojej megance jest cos takiego jak przyspieszacz zapłonu (jakis czujnik metalowy z linką) , przy zakupie powiedziano mi ze jest zepsuty.jak go ustawic przy wymianie linka ma byc naciągnieta czy nie?jest to ważna czesc przy odpalaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 26 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2006 jesli jest zepsuty i auto pali od kopa to chyba nie jest to najwazniejsza czesc w silniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 26 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2006 Wyprzedzenie zapłonu jest bardzo ważne. Sterowane jest podciśnieniem z kolektora i wzrostem obrotów silnika. Jeżeli zapłon nie będzie wyprzedzany to auto będzie mułowate. Zjawisko jest proste. Od wystąpienia iskry do wybuchu mieszanki upływa pewna chwila. Aby wybuch nastąpił w górnym położeniu tłoka, iskra musi wystąpić kilka stopni wcześniej. Im wyższe obroty tym wyprzedzenie musi być większe. To też logiczne. Ustawić to trzeba w warsztacie przy użyciu stroboskopu. Koryguje się obracając aparat zapłonowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 26 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2006 no to jestem o cos nowego madrzejszy, nie zawsze warto mnie sluchac dzieki Lewy za wytlumaczenie, z wyprzedzeniem oczywista sprawa ale nie wiedzialem ze to sie wiaze z tym czujnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michał Opublikowano 26 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2006 ale nie chodzimi tutaj o aparat zapłonowy tylko o jakis przyspieszacz. przynajmniej tak to zwą.moje autko to diesel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 27 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2006 No to faktycznie, nie sprawdziłem jaki masz silnik. Mój cały wywód dotyczy silników benzynowych. W dieslach działa to inaczej. Niestety w jaki sposób realizowane jest przyspieszenia samoczynnego zapłonu - NIE WIEM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 27 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2006 michał, na pikurowskim FTP są pdf'y z opisami do silnikow diesla, moze tam cos znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeby Opublikowano 11 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2007 sądząc z tego co piszesz ten czujnik z linką to nic innego jak czujnik w głowicy połączony z dżwignią pompy wtryskowej tzn działa jak ssanie w benzyniaku a więc jak go wymienisz linka ma być tak założona że na zagrzanym silniku dżwignia ma dojść do śruby zderzakowejpo wystygnięciu głowicy czujnik ma pociągnąć linke co do przyśpieszacza zapłonu to znajduje sie w pompie wtryskowej rotacyjnej wiem bo mam taki sam pojazd ale padła mi pompa wtryskowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi