pawelb5913 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Witam. Przeglądając forum trafiłem na tematy w których piszecie że świeci się żółta kontrolka przedstawiająca taki zygzak (jak to ktoś nazwał w którymś temacie "takie ekg" ) Kontrolka układu wtryskowego. Jako jeden z powodów świecenia się tej kontrolki podawana jest sondo lambda. A ja mam taką sytuacje że podczas demontażu tłumika w celu naprawy niestety urwałem kabelek od sondy. No i ta kontrolka nie świeci mi się, mało tego wydaje mi się że mogło by zwiększyć się spalanie bez sondy a jednak na razie nie zauważyłem żeby było większe spalanie. No i nie wiem naprawiać tą sonde.?? Czym grozi jeżdżenie praktycznie bez sondo lambdy.?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
campino Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Silnik chodzi w trybie awaryjnym, spalanie się zwiększy może się zmniejszyć dynamika itp. Naprawiaj sondę bo to nie zdrowe dla silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelb5913 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 No będę musiał to zrobić. Wymiana sondy lambdy polega po prostu na wykręceniu uszkodzonej a wkręceniu nowej, tak.?? A ta kontrolka o której pisałem dlaczego nie reaguje na brak sondy.?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlody1024 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Witam. Sonda lambda przy sterowaniu Fenix5 nie powoduje zaświecenia kontrolki błędu. Samokontrolą objęte są obwody: czujnik położenia przepustnicy, regulator obrotów biegu jałowego, wtryskiwacze, sensor IMAP (czujnik podciśnienia w kolektorze dolotowym). Pozdrawiam. Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelb5913 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Ważne jest chyba to że mam instalację lpg a jeżdżąc na gazie to chyba nawet sprawna sondo lambda nie działa jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 mam instalację lpg a jeżdżąc na gazie to chyba nawet sprawna sondo lambda nie działa jak należy Sprawna sonda zawsze powinna działać prawidłowo, ale przy źle (nieoptymalnie dla silnika) ustawionej instalacji gazowej może powodować generowanie błędu (taka jej rola). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi