dobry33 Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Witam,mam od jakiegoś czasu taki problem z klimatyzacją. Wszystko zaczęło się po tym jak wracałem w strugach deszczu i wody. Na drugi dzień klima przestała działać. Sprawdziłem szczelność dobiłem klimę, panowie fachowcy na próbę wymienili mi czujniki ciśnienia i nic ani na ich a ni na moim. Nagle wpadli aby na włączonym silniku wypiąć wtyczkę od czujnika ciśnienia, a następnie ją wpiąć i cud klimatyzacja działa chłodzi wszystko ok taki twardy reset. Tylko tu jest zagwozdka klima chodzi włącza się i wyłącza przyciskiem pełna regulacja do momentu pracy silnika. Po jego wyłączeniu świeci się czerwona kontrolka klimy czyli teoretycznie działa a ona milczy. I teraz znów silnik pracuje maska idzie w górę wypięcie i wpięcie wtyczki od czujnika i znów chłód aż miło w aucie. Co to może być???? Pozdrawiam Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Po pierwsze, o problemach z klimatyzacją już są tematy, tam należało post napisać, a nie w nowym temacie. Po drugie, kto wpadł na pomysł i Ci taką ciemnotę wcisnął, że klima ma działać bez włączonego silnika :) Przecież sprężarka jest napędzana mechanicznie, paskiem osprzętu i pompuje tylko wtedy gdy silnik pracuje. I to też tylko przy spełnieniu określonych wymogów co do temperatury, obrotów i obciążenia silnika. Na jej kole pasowym jest elektrosprzęgło, które według powyższych kryteriów przenosi lub nie, obroty koła na wałek sprężarki. Pomimo tego dioda świeci, bo klima jest włączona, niezależnie czy sprzęgło przenosi obroty, czy akurat jest rozsprzęglone koło z wałkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Ta kontrolka praktycznie pokazuje jedynie, że masz włączoną opcje klimatyzacji. Kiedy nie świeci oznacza to tyle, że gdzieś coś jest coś uwalone, albo mas wyłączoną tą opcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobry33 Opublikowano 13 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Przepraszam, że to nie jest w tym miejscu tak jakoś wyszło nie jestem rasowym forumowiczem i rzadko psuje mi się samochód. Wiem że klima musi chodzić gdy działa silnik. Problem w tym żeby działała po włączeniu silnika musowe jest wypięcie wtyczki od czujnika ciśnienia i ponowne wpięcie. Gdy wyłączam silnik i znów go włączam klima nie działa jakby się ustawienia resetowały. wtedy znów trzeba na pracującym silniku wypiąć wspomniana wtyczkę i klima działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 podpiąć pod komputer i posprawdzać parametry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi