tiesto92 Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 witam. poczytałem trochę tematów, ale nie znalazłem takiego samego problemu. Mój model to: Megane I ph II classic 1.6 16v 2001r - nie ma instalacji gazowej. Od jakiś 3 miesięcy coś dziwnego się dzieje z moja Megane. Otóż odpalam silnik wszystko dobrze, jadę do miasta, potem znów odpalam czasami wszystko jest dobrze a czasami dzieją się następujące rzeczy: wolne obroty spadają same od siebie na dość niskie (znacznie niższe niż przy poprawnej pracy), robią się wibracje, które się odczuwa na kierownicy i kokpicie (oczywiście stojąc w miejscu),(ustępują one po dodaniu gazu), wydech również słychać nierówny, po otworzeniu maski widzę że silnik też bardziej jakby się rusza niż normalnie. Jeśli się rusza z miejsca musi być większy gaz niż zwykle bo jeżeli mniejszy do rwie auto, albo jak jadę np. 70 km/h, mam bieg 4 chce dodać gazu a tu wibracje i trzęsie całym autem, ciężko jest przyśpieszać. Na zimnym silniku to raczej nigdy to nie występuje, bo odpalam i na zimnym trzyma trochę większe obroty i jest dobrze. Czasami objadę miasto, kilka razy włączając i wyłączając silnik i będzie wszystko dobrze, a czasami tak jak pisałem wcześniej.(występuje to nie regularnie). Byłem ostatnio u mechanika podłączył komputer pokazał tylko jeden błąd, ale mechanik mówił że całkowicie nie związany z tym objawem, zmienił świece (bo były jeszcze od nowości), jakieś dysze tam wyregulował, znów podłączył kompa, przejechał się i było dobrze. (ale przy nim te objawy niestety nie występowały). I teraz gdzieś po tygodniu znów pod supermarketem odpalam i znów są wcześniejsze objawy opisywane przeze mnie. Wie ktoś co to może być, miał ktoś taki problem??? bo mam teraz nie najlepszą sytuacje finansową i wymiana kolejnych rzeczy które nie naprawią tego problemu mi się nie uśmiecha, a samochód potrzebny. aha i w aucie nic poważniejszego nie było robione, tylko same wymiany olejów, filtrów. Auto nie jest zjeżdżone ma dopiero 71 tys. km, ja jestem pierwszym właścicielem. Dwa lata temu miałem tylko problem z odpalaniem, pojechałem do ASO i przeczyścili czujnik położenia wału korbowego i od tej pory nie było z tym żadnego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOSA78 Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 (edytowane) poczytałem trochę tematów a o cewkach czytałeś, bo z tego co opisujesz to wygląda jak by gubił iskrę na jakimś cylindrze Edytowane 18 Maja 2011 przez KOSA78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tiesto92 Opublikowano 18 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 ile może kosztować taka wymiana cewek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOSA78 Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 (edytowane) najpierw sprawdz jak one wyglądają i jakiej są firmy(byle nie sagem) i jak ci zacznie wariować to po kolei odłączaj przewody od nich, powinieneś w ten sposób znależć winnego Edytowane 6 Czerwca 2011 przez KOSA78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Tak w ogóle zobacz jak wyglądają gniazda cewek. a przede wszystkim zobacz czy nie ją wilgotne lub zaolejone. Olej co prawda prądu nie przepuszcza ale chętnie łapie wszelkie pyłki. Te silniki są bardzo wrażliwe na wszelkie zabrudzenia i zawilgocenie w okolicach cewek i świec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tiesto92 Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 zobaczę dziś na cewki, nie znam się na tym za bardzo ale spróbuje coś poczytać o tym i popatrzeć. aha KOSA78 pisałeś że "byle nie sagem", jak mam te cewki sagema to co? (na razie tak zakładam hipotetycznie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 To trzeba wymienić na Denso lub Beru, Szkoda zabawy, jak padnie Sagem to za chwile padnie następna. Ale raczej nie będziesz miał Sagemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekck Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Proponuje najpierw wymienić uszczelki przepustnicy - 60 zł i uszczelnić kolektor. Manual znajduje się w dziale Do pobrania. Miałem takie same objawy. Wymiana pomogła, obroty minimalnie falują jeszcze. Ale u mnie to będą raczej cewki - na gazie następuje spadek mocy przy ok. 2000 obrotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tiesto92 Opublikowano 4 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 Witam ponownie. Niestety żadne z propozycji nie okazały się trafne. Pojechałem z tym do autoryzowanego serwisu renault i po podłączeniu komputera pokazało im jakiś problem z wtryskiwaczami. Okazało się że jakiś kabelek od wtryskiwacza w kostce czasami nie łączył (był poluzowany czy jakoś odpięty - tak mi tłumaczyli) i dlatego występowały takie objawy, bo nie działał wtedy jeden cylinder. Jak na razie wszystko działa poprawnie. Zastanawia mnie tylko czego w innym warsztacie nie pokazało tego błędu na komputerze (ja w rezultacie tylko straciłem pieniądze na wymianę świec), a w ASO pokazało i można było naprawić usterkę. Teraz tylko żałuję że odrazu nie pojechałem do ASO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekck Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 A ile za to wzięli w ASO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zastanawia mnie tylko czego w innym warsztacie nie pokazało tego błędu na komputerze (ja w rezultacie tylko straciłem pieniądze na wymianę świec), a w ASO pokazało i można było naprawić usterkę. Teraz tylko żałuję że od razu nie pojechałem do ASO. Bo w ASO mają Clipa do renówek i od razu wiedza co i jak jest z autem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz88123 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 witam miałem podobny problem nie dawno nie równa praca silnika drgania i brak mocy. wymiana świec oraz cewek i wszystko wróciło PRAWIE do normy. mam taki problem ze dodając mocniej gazu gaśnie. kiedy jadę pomału płynnie dodając gazu jest w miarę ok, jednakże dodając trochę więcej gazu obroty spadają i gaśnie. dzieje się to i na benzynie i LPG. pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZygaM Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Najpierw sprawdź, czy nie masz zanieczyszczonego układu dolotu powietrza, można nawet wyjąć filtr powietrza i spróbować jak będzie się sprawował, jak będzie poprawa, znaczy że filtr do wymiany. Sprawdź również, czy jakieś liście w tym układzie nie zapchały dolotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz88123 Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 sprawdzę to :) dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Los_Dawidos Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Pytałeś o cewki - ja kupowałem po 100PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi