alek Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Witam. Renault Scenic II 1,5DCI 105KM rocznik 2004 przebieg około 190 tys. Od jakiegoś czasu bierze znaczne ilości oleju, czuć smród spalonego oleju (były duże wycieki z uszczelki ale uszczelka jest wymieniona) a przy ruszaniu na zimnym silniku za autem chmura biało-niebieskiego dymu. Silnik pracuje dobrze nie stracił mocy (przynajmniej jakoś zauważalnie ale jeżdżę dość "delikatnie") Po konsultacjach z mechanikami i lekturach forum widzę że są dwie teorie: albo awaria turbiny alo przepuszczają pierścienie. Albo,albo. Czy istnieje jakiś sposób na sprawdzenie czy to turbina czy silnik? Biorąc pod uwagę koszty jednego i drugiego i rozważania typu: remont vs. wymiana silnika chciałbym mieć trochę więcej pewności co mogło się posypać. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Sprawdź kompresję w cylindrach - jak za niska to będą to raczej pierścienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 zdejmij przewody z intercoolera i sprawdź czy nie ma tam znacznej(olej tam zawsze jest ale nie powinien być w dużych ilościach) ilości oleju jak jest to trzeba turbinkę sprawdzić. Mogą też być uszczelniacze na zaworach puszczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemyk101 Opublikowano 22 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 alek jak zdiagnozujesz ten problem to daj mi znać bo ja mam takie same objawy i nie wiem za co się pierwsze zabrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magir Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 alek Odepnij przewód podciśnieniowy przy zaworze elektrycznym który steruje turbiną - nie ma podciśnienia turbina nie kręci - i jeżeli dalej dużo białego dymu to już nie jest to turbina. Jak do tej pory z tego czytam na forach to najczęściej pada turbina ale ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biniu63 Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Wywal przewód dolotowy z filtra powietrza do turbiny. Następnie sprawdź czy wiatrak nie ma luzów i będzie wiadomo, czy turbina. Luzy mogą być, ale delikatne(góra, dół). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi