marbino88 Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Witam odrazu przepraszam że zakładam podobny temat prosze tylko o informacje co należy sprawdzić i jakie elemety skontrolować w przypadku nie działającej klimatyzacji w meganeII.Dodam czynnik w układzie uzupełniony 550gram + olej układ szczelny panel klimatronika działa tz.przynajmniej wyświetlacz i przełączniki,nawiew powietrza w kabinie ok,tylko wentylator skraplacza i spreżarka stoi.Sprawdziłem bezpiecznik w skrzynce pod maską jest ok,i mam jeszcze jedno pytanie jak można sprawdzić działanie czujnika ciśnienia czynnika w układzie? zgóry dziekuje za odpowiedzi,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 W climatroniku, sprawdzić czujnik temperatury w kabinie. W klimatyzacji automatycznej i manualnej czujnik ciśnienia klimatyzacji. Najszybciej sprawdzisz podpinając auto pod clipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbino88 Opublikowano 20 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 dzieki za podpowiedz jutro sprawdze pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iro11 Opublikowano 27 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Witam Mam podobną sprawę Od niedawna jestem właścicielem scenica II i zaczęły się gorąca, oczywiście klima nie chodzi,dość który mi to sprzedał (sprowadzony z Francji) nabił klimę i wymienił czujnik (obwód czujnika czynnika chłodzącego)na kompie byłem .Jak załączam klimę (klimatronic) to słyszę jak obciąża silnik i coś prztyka znaczy że działa sprężarka ?... byłem też w jednym serwisie (ale nie polecam )bo chyba mnie zbyli , i sprawdził mi ciśnienie mówił że dobre (było ciepło)i kazał mi szukać awarii elektrycznej? Co robić najpierw sprawdzić szczelność układu i ilość czynnika (czytałem że ma to znaczenie ta ilość czynnika ?)dlaczego jest ciśnienie i nie chodzi - może być ciśnienie a mało czynnika? poradźcie co tu zrobić pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stock844 Opublikowano 27 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 w 99% jest to wina czujnika klimatyzacji, który znajduje sie pod zderzakiem. Moga niełączyc styki. Zobacz jeszcze czy działa Ci ogrzewanie tylnej szyby i lusterek, bo jeżeli nie działa (świecenie kontroli o niczym nie świadczy, trzeba to sprawdzić organoleptycznie) to rozprogramował sie komputer. W scenicach to częsta usterka. Niemniej jednak przywrócenie ustawień trwa 15 min. po warunkiem , że ma sie clipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iro11 Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 Witam Okazało się że elektronika i czujniki są w prządku (Jak załączam klimę (klimatronic) to słyszę jak obciąża silnik i coś prztyka znaczy że działa sprężarka ?)byłem u innego serwisanta od klimy i bobił mi kline -czynnika i chodzi :) Jednak tamten serwis wcześniejszy był :) pozdrawiam dziękuje za rady irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikpik Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Witam Przy uruchomieniu AC/AUTO powinny być widoczne zmiany na obrotomierzu ? Gdy uruchamiam wydaje mi się, że po chwili silnik zaczyna inaczej pracować jednak na obrotomierzu wskazówka stoi w miejscu. Klima nie chłodzi. Jeszcze nic nie robiłem z klimą, w jaki sposób można sprawdzić czy sprężarka działa i gdzie ona się znajduje? pozdrawiam Może ktoś powiedzieć gdzie szukać tej sprężarki ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogurt12 Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Jeśli kompresor się włącza, to powinieneś usłyszeć dosyć charakterystyczne cyknięcie (powinno być słyszalne bez problemu, kiedy masz otwarte drzwi kierowcy) i obroty powinny na chwilę wzrosnąć. Jeśli obroty u Ciebie się nie zmieniają, nie słychać cyknięcia, a powietrze wieje ciepłe, to wiedz, że coś się dzieje... Generalnie Twoje objawy pokrywają się z tym, co ja miałem jeszcze całkiem niedawno. U mnie okazało się, że klimatronic się rozprogramował, co blokuje pracę sprężarki, nie generując przy tym żadnego błędu w komputerze. Jest to czysto softowa usterka, która czasem zdarza się w MII i SII. Naprawa sprowadza się do poprawienia ustawień, co dla wprawionego w M II mechanika jest kwestią chwili (zrobił mi to przy okazji wymiany wysprzęglika, więc nawet nie doliczył żadnej robocizny za to). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikpik Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 A czy brak czynnika może powodować nie uruchamianie się sprężarki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 pikpik: A jak sądzisz Pytanie retoryczne :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogurt12 Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Oczywiście że tak . W takim wypadku, z tego co wiem, w komputerze pojawi się błąd o zbyt małej ilości czynnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikpik Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 ok, dzięki za wyjaśnienie, w piątek przyjdzie mi kabel to sam sprawdzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekfi Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 i co kabel pomógł, bo ja też mam kabel i nic nie mogę nim zrobic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi