fredzior Opublikowano 27 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Mechanik mówi ze trzeba rozebrać cały kolektor ssący,tak sobie myślę że może jednak nie....sam wymieniłbym czy ktoś wymieniał 1,4 16V ? wiem że sonda jest kiepsko umieszczona ale może lepiej trochę się pogimnastykować niż rozebrać wszystko .Kolektor mam dobrze uszczelniony szkoda mi go rozbierać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 27 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 a nie masz 2 sond ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzior Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Nie wiem ale chyba mam jedna, w kazdym razie uwalona jest ta pierwsza regualcyjna ,a to ma jakies znaczenie ? Regulamin pkt. 5.6 -Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 27 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 A jaki dokładnie masz silnik ? 1,4/8V czy 1,4/16V (K4J). Na tym drugim są dwie sondy, jedna na kolektorze wydechowy, pod puszką filtra, druga za katalizatorem. Do tej pierwszej powinien być dostęp po zdjęciu puszki filtra, ewentualnie trzeba by jeszcze zdjąć przepustnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOSA78 Opublikowano 27 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 1,4/16V (K4J). Na tym drugim są dwie sondy nie prawda ja mam w tym silniku jedną sondę tylko w kolektorze :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 27 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 :) Nie twierdzę że tak nie jest! W materiałach jakie ja posiadam jest mowa o dwóch. Ale nie można wykluczyć, że france coś pokombinowały i jest jedna. :) Pewnie właśnie ta na kolektorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzior Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 (edytowane) 1,4 16V K4J Mam jedna sondę tylko ,przepustnice wyjmuje sie z kolektorem czy da sie wyjac sama przepustnice ? Regulamin pkt. 5.6 -Prezes Edytowane 28 Maja 2011 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyklop51 Opublikowano 27 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Witam, Otóż kolego ja sam wymieniałem megane 2001 1,4 16v. Niestety musisz zdjąć cały kolektor plastikowy, przepustnicę i filtr powietrza nie ma innej możliwości. Od dołu niedasz rady. Tylko z góry jest możliwość. Kolektor, przepustnica i filtr powietrza pójdzie ci szybko. Problem dopiero zacznie się z sondą aby ją ruszyć. Najlepszy jest klucz z grzechotką rozmiar 22. Przepustnica jest osadzona na metalowym kołnierzu silnika i nie szarp się z niczym. Przepustnica jest jeszcze przykręcona 2 śrubami 10 w poziomie z tyłu silnika. Uważaj na śruby na torxie, które mocują cały kolektor plastikowy potrafią się łebki urywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzior Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Dzieki ,przykre to ale nie ma innego wyjscia ,no i dać sondę nową firmową nie używkę ,bo jak walnie to cała robota na nic.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOSA78 Opublikowano 27 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 a paliła Ci się jakaś kontrolka na desce rozdzielczej sygnalizująca błąd :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzior Opublikowano 28 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 Nie nic sie nie zapalało ,tylko jak w poprzednim poście nie wchodził na obroty nieraz ,lub szrpał strasznie silnikiem ,zresztą objawy sony moga być różne ,moja dawała chwilami 5V na wyjściu !!! to nic dziwnego jeżdzę juz 3ci dzień z odłączoną o jest git ale spala o 1 litra wiecej (komp pokładowy) W srode wymienia mechanik i przy okazji rozrząd ,razem 250 zeta .Co dziwne sonda dawała nieraz ok napięcie np 0.2-0.7 a nieraz tak jej odwalało...tylko nie wiem czy dawać znowy 50zł za komputer żeby skasować błędy czy sama się przyuczy ? Odpinać aku ? i tak będzie rozłączony przy wym rozrządu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasio Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Dziś byłem u mechanika wymieniac sonde i patrzyłem mu na ręce. Wykręcił puszke filtra, odkręcił tą puszke, która wchodzi na przepustnice. Żeby ją wyciągnąć odkręcił poduszke po lewej (patrząc na przód auta), lewarkiem podniusł silnik i troche go pociągnął robiąc puszce miejsce. Następnie przez wtyczke sondy nałożył klucz oczkowy wygięty i wykręcił sonde. Niestety musisz zdjąć cały kolektor plastikowy, przepustnicę i filtr powietrza nie ma innej możliwości. Odpiął tylko krokowca i wężyk po prawej stronie od kolektora (od hamulców?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grabek246 Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 a jak wymienic sonde w 1,4 8V? wykrecic i wkrecic noowa? nic wiecej nie trzeba robic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Można od niczego odpiąć akumulator na jakieś 15 min, żeby błędy skasować w komputerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grabek246 Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 czyli tak: odpinamy aku, wykrecamy sonde, wkrecamy nowa spowrotem podlanczamy aku. i mozna odrazu odpalic i jezdzic czy zostawic na biegu jalowym? na chwilke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi