paoss Opublikowano 4 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 Proponuję zmienić na olej docelowy i po tych 3 tyś km wymienić ponownie. to samo zaproponował mechanik, więc miałeś rację aston76.... (oczwywiście filtr tez zmieniony) narazie nic się więcej nie dzieje, pojeżdżę trochę i dopisze czy wymiana pomogła za jakieś 3 tys. km :) dzięki wszystkim za zaangażowanie i ciekawą dyskusję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 (edytowane) Co do oleju to jak mi wlali doi silnika o 0,5l za dużo i w domu go ściągałem to po przejechaniu około 200km już był ciemny chociaż na bagnecie wydawał się jak by był wlany przed chwilą. Pawelsonx są opracowane normy olejów. I każdy silnik jest konstruowany aby jak najmniej się zużywał przy odpowiednim oleju (czytaj klasie oleju). I jak zalejesz nowoczesny silnik olejem z najniższej klasy to po pewnym czasie może ulec szybszemu zniszczeniu. Edytowane 4 Czerwca 2011 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 Jeżeli przez te 3 tyś. km nic się nie będzie działo z silnikiem, ja docelowo zalałbym Elfa 5W40. Na alledrogo są o połowę tańsze niż w sklepach, tak więc wydatek rzędu 90 zł/5l to nie majątek. A silnik "odwdzięczy się" Tobie za olej syntetyczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 Wtrącę do tej dyskusji swoje trzy grosze. Tym co zamierzają albo dopiero co zagazowali swoje silniki, radzę często sprawdzać jak wygląda olej i w razie czego przyspieszyć jego wymianę, oczywiście z filtrem - to dla zdrowia silnika. Przy eksploatacji na gazie intensywnie są wypłukiwane wszelkie osady i bardzo szybko olej robi się gęsty i czarny jak smoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi