gojgien Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 (edytowane) Schematy są w downloadzie. Pobierasz najbliższy, wcześniejszy jak data produkcji auta. Najpierw był schemat, a potem na tej podstawie auta składali, aż do czasu nowego schematu ze zmianami. Składanie w megance to piny 7 i 9 z tego co pamiętam. Sceniole maja 3 przewody 7,8,9. Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n1gdy Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Gojgien a nie wiesz czy w lusterka zwykle tzn regulowane i sterowanie elektrycznie wstawie sam mechanizm skladania ich bo zdobylem kompletne silniczki z kostkami z lusterek po lifcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Powinno się to udać. W Twoich lusterkach jest miejsce na wstawienie przekładni. Pobierz sobie załącznik do tego, mojego posta, tam na fotkach zobaczysz jak przekładnia jest zabudowana: http://megane.com.pl/topic/18296-demontaz-lusterka-bocznego-mechanizm-skladaniem/page__view__findpost__p__387040 Fotki przedstawiają lusterko w sceniolu, więc jest inaczej zabudowane i posiada 3 przewody ale to chyba nie problem.... Przy podłączaniu możesz skorzystać z tego tematu, już to było robione: http://megane.com.pl/topic/49399-projekt-lusterek-skladanych-elektrycznie/ To jest właśnie mój układ przystosowany do auta gdzie takich lusterek nie był i nawet bez HF Tu temat pierwotny, od którego wszystko się zaczęło na tym forum.... http://megane.com.pl/topic/2589-mii-sii-automatycznie-skladane-lusterka/ Dodano: 27 kwi 2014 - 14:25 Dodano UWAGA Przeglądajac ponownie linkowane tematy, doszukałem się opinii, że w megance dobudowa silniczków z przekładniami może jednak być problemem: http://megane.com.pl/topic/49399-projekt-lusterek-skladanych-elektrycznie/page__view__findpost__p__361471 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n1gdy Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Gojgien. Kupiłem właśnie lusterka składane elektrycznie( wersja angielska ale przełożę ze swoich dotychczasowych lusterek wkłady szkła. Instalacje w prawych drzwiach ( zdobyłem europejską) mam zmienioną na 9 pinów czyli do lusterka składanego będzie pasować. Natomiast lewą kupiłem ( też europejską) ale okazało się że wyjście na lusterko ma 7 pinów czyli tyle ile potrzeba ale niestety wtyczka przełącznika lusterek posiada 7 pinów a potrzebuję 10. Będę musiał dorobić trzy przewody oraz kostkę bo z tego co widziałem to ta na 10 pinów wygląda tak jak w lusterku a w instalacji jest płaska czarna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) Ja bym kostki pod przełącznikiem i przełącznika nie zmieniał, a zrobił to tak jak w temacie, do którego link tu podesłałem. Jest to najprostsze i bez ingerencji w istniejącą instalację w kabinie i UCH. Te wcześniej kupione przekładnie jeszcze masz?? Ile kosztowały?? Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n1gdy Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Tak mam te przekładnie zapłaciłem za obie 60 zł teraz pewnie je będę sprzedawał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 No to może będę chętny je zakupić, muszę jednak sprawdzić fizyczne możliwości wstawienia ich do lusterek w sceniolu syna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n1gdy Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 To jak cos gojgien to czekam na informacje. A co do instalacji to chyba będę szukal nowej z 10 pinami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Niestety rezygnuję.. Poprzedni właściciel prawdopodobnie pourywał zaczepy od osłony lusterka i osłonę przykleił. W tym przypadku nie warto tego rozrywać, a skoro ma to być jak należy warto poszukać takich w dobrym stanie ale już z napędami. Mogą być z anglika dla sceniola i osłonki w odpowiednim kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n1gdy Opublikowano 28 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 (edytowane) Wszystko już zmienione. Kupiłem instalację od anglika i wszystko gra tylko musiałem poprzekładać piny w kostce od włącznika przednich szyb oraz od przełącznika lusterek oraz przełożenie 2 pinów w kostce od lusterka. Wszystko działa jak należy. Lusterka kupiłem z anglika i przełożyłem wkłady szkieł. Też wszystko działa. Jakby ktoś chciał zmienić u siebie służbę pomocą. Dodano: 28 maj 2014 - 15:01 Witam. Sprzątam po montażu lusterek składanych elektrycznie i wywalam kartki ze schematami więc napiszę tutaj w poście jeżeli ktoś chciałby w przyszłości zmieniać ten system z instalacją angielską to już pomagam i ułatwiam. Należy zmienić następujące przewody i piny aby działało: W kostce od lusterka zmienić piny : 7 na 9 i 9 na 7 następnie w kostce od przełącznika wyboru lusterek: pin 9 na 8 i 8 na 9 oraz pin 7 na 6 i 6 na 7 aha i jeżeli będzie kostka do zamka drzwi szła na 6 pinów a będziemy mieć na 4 to trzeba zamontować piny: A - 41 B - 39 C - 42 D - 43. Najlepiej sprawdzić to omomierzem a dwa pozostałe niepotrzebne zaizolować. Pozdrawiam. Edytowane 28 Maja 2014 przez n1gdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanyseczek Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Witam, mam pytanie jak sprawdzić czy działaa mechanizm skladania lusterek nie podłączając do go kostki, czy jest możliwośc podłączenia na krótko pod odpowiednie piny na 12V z zapalniczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 czy jest możliwośc podłączenia na krótko pod odpowiednie piny na 12V z zapalniczki? Tak. Zasilasz piny 7 i 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanyseczek Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 dzięki. Tylko jest chyba ważna polaryzacja na ktorym pinie jest "+" z góry dzieki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 (edytowane) Jest zamienna w zależności czy ma się składać czy rozkładać. Na tej zasadzie działa też mój automat do składania lusterek. Edytowane 5 Grudnia 2014 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanyseczek Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 (edytowane) Lusterka działają :D Więc studiuje twój schemat składanych lusterek wraz pokrętłem składania. Edytowane 6 Grudnia 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi