tomszek Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Sprawa wygląda tak .Każda z szyb sterowana miejscowo działa poprawnie ,ale ..ta szyba pasażera siedzącego za kierowcą sterowana z panela kierowcy już działa w odwrotną stronę .Ponoć poprzedni właściciel wymieniał lusterko wraz ze sterowaniem i może coś przekombinował .Nie było by problemu bo raczej pilnuje zamknięcia szyb ale zdarza się że zamykając z pilota autko 2x nacisne zamknięcie co uruchamia domykanie szyb i wtedy ta jedna jedyna idzie w dół.Moje pytanie to :Gdzie może tkwić błąd ,co z tym zrobić i czy samodzielnie jest to wykonalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Najprawdopodobniejsze wydaje się odwrotne podłączenie zasilania silnika. są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomszek Opublikowano 9 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 czy zasilanie silników przechodzi przez panel sterowania kierowcy?Bo sterując miejscowo siedząc przy każdej z szyb jest dobrze ,jedynie z panela kierowcy ta jedna szyba działa odwrotnie i podczas autodomykania idzie w odrotną strone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Moim zdaniem to gdzieś jest odwrotnie podłączone zasilanie do przycisku w drzwiach kierowcy. Mam fotkę jak to u mnie wygląda lecz była robiona w innym celu, tak więc może być mało przydatna. Wklejam jednak, może się przyda, tym bardziej, że w brązowej kostce to właśnie ta strona od lewej tylnej szyby jest widoczna. (kolory przewodów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomszek Opublikowano 9 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Może podpowiesz jak to sprawdzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Wydłubać zespół wyłączników, zaopatrzyć się w schemat i prześledzić poprawność połączeń. Błąd może być także na złączce pomiędzy drzwiami i słupkiem. Mogło coś zostać niewłaściwie podłączone w czasie zmiany sterowania lusterka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomszek Opublikowano 9 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 czy schemat na forum gdzieś znajde?I czy możliwe że przy wymianie lusterka wraz ze sterowaniem ktoś cos spaprał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Poszukaj tu: http://megane.com.pl/files/category/3-dokumentacje-i-instrukcje/ Nie wiem jednak co tam jest w tych schematach bo ich nie pobierałem. Sugeruję się tytyłami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Było niedawno, okazało się, że obrócony był silniczek w podnośniku. TU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Przemo- cytat z tamtego tematu: Zauważyłem że tylne szyby działają odwrotnie niż przednie tzn. żeby opuścić tylną szybę trzeba przycisk podciągnąć do góry, żeby zamknąć trzeba przycisk wcisnąć do dołu.I tak jest z miejsca kierowcy i na tylnych siedzeniach tak samo.Przednie szyby działają poprawnie Tu szyba z tylnego przycisku działa poprawnie a z przedniego odwrotnie. Zmiana przy samym silniku spowoduje odwrócenie tej zależności ale nie usunie problemu. Tak wiec diagnoza i sposób z tamtego tematu, są na 100% niepoprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomszek Opublikowano 13 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 (edytowane) Panowie problem nie usuniety ale doszły nowe problemy .:(Nie działają mi tylne przeciwmgielne (czy to może mieć związek z kabelkami przy szybie).I pytanko następne ,czy blokada zamykania drzwi tylnych(z panela kierowcy)blokować powinna też tylne szyby?.Kurde coraz więcej widze w tym aucie mankamentów .Ale jeżdzi się wyśmienicie :))) PS schematu nie znalazłem dlatego nie grzebałem ,czekam na jakąś życzliwą duszyczkę co mi go podrzuci Edytowane 13 Czerwca 2011 przez tomszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Wspomniana blokada nie pozwala na otwarcie tylnych drzwi od środka, można tylko z zewnątrz, oraz odcina sterowanie szybami z przycisków w tylnych drzwiach. Sterowanie tymi szybami z panela kierowcy nadal jest możliwe. Co do przeciwmgielnych, to w tym modelu jest tylko jedno w lewej tylnej lampie. Może po prostu żarówa odmówiła współpracy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomszek Opublikowano 15 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 żarówka dobra ,a co do blokad to faktycznie blokuje drzwi od wewnątrz ale szyby działają:(więc chyba coś namotane jest .Tylko nie mam z czym porównać ,a schematu tez nie posiadam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 schematu tez nie posiadam . Ściągnij z downloadu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cdr23 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 odwrotne działanie szyby jest spowodowane prawdopodobnie podmienionym sterownikiem na silniku jeżeli jest to wersja z sterownikiem na 6 pin ja wsadziłem u siebie taki sterownik z meganki do scenic z prawych drzwi na lewe i mam odwrotnie na guziku sterowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi