gorylpl1 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Witam zauważyłem wyciek oleju, chyba ze skrzyni biegów. 1.wydaje mi się że cieknie z tego miejsca: Załączam foto elementu gdzie zdiagnozowałem usterkę. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a8787c4106bde3ea.html Uszkodzona/pęknięta jest ta guma. To jest chyba osłona od półosi-jak się nie mylę. Jak ją rozszerzę, to widać pękniecie, a olej widać też przy metalowej opasce. Czy muszę to szybko wymieniać, żeby nie wpędziś się w większe koszty? i czy to droga sprawa? 2. Olej widać też na tym elemencie-chyba to wybierak skrzynie biegów Foto poniżej http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/69834381518f55c1.html Czy tam na nim powinien być taki nieosłonięty kawałek tulei-metalu (niezabrudzona tuleja-świeci się metalicznie)I czy to powinno być w Oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milyges Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 (edytowane) Ja nie zauważyłem że mam pękniętą osłonę przegubu, olej po wlaniu uciekał w 2 dni i ostatnio wymieniałem skrzynie biegów... Ja bym to wymienił jak najszybciej aby skrzynia nie chodziła na sucho przypadkiem. Edytowane 10 Czerwca 2011 przez milyges Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megidti Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Po zdjęciach ciężko ocenić skąd się leje, ale na 100% nie możesz tak jeździć, bo skrzynie w tych renault są bardzo wrażliwe na brak oleju i po kilkunastu kilometrach może Ci już 5 bieg wysiąść.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masterek1985 Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Witam kolegów pojawił mi się olej wyciekający może nie dużej bo jeszcze się nie leje ale mocno kapie z wybieraka skrzyni biegów jest na to jakas rada co z tym zrobic .. moje pytanie czy trzeba demontować skrzynie i ewentualnie czy dolać olej do skrzyni wybieram sie za 2 tygodnie z przyczepa kempingowa jakies 300 km od domu wiec juz sie nie pokoje czy dojade jaki olej dolac do skrzyni silnik 1,9 Dti rok 98 megane scenic Pozdrawiam ale zamkieszałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 tak trzeba demontować i rozebrać skrzynię żeby wymienić jeden uszczelniacz Użyj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrewW Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Jest też możliwość zeszlifowania spawów na łapie i wymiany uszczelniacza bez wyjmowania skrzyni, ale to wymaga dużej precyzji i dobrego chłodzenia materiału w trakcie spawania łapy - aby nie uszkodzić nowego uszczelniacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredi Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Paskudna sprawa. Zależy jak się leje. Jak tylko kapie to olać to . W scenikach i chyba także w megankach jest taka konstrukcja i trudno. Mechanik z krwii i kości powiedział mi(dobry znajomy), że delikatne kapanie to nie problem. Ciagle ma takie przypadki, nie tylko w renault. Po wymianie w króŧkim czasie znowu się poci. Nawet w nowych autach są takie cyrki. Kup olej pod swój silnik, spróbuj dolać i patrz jak się zachowuje Oczywiście gdy leci jak z kranu to nie ma wyścia i trzeba rozbierać. W moim przypadku było tak, że kupiłem baniak oryginalnego oleju, odkręciłem śrubę, dolałem do oporu. Dobrze, że zerknąłem na forum. Po zimie trzeba sprawdzić stan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 kupiłem baniak oryginalnego oleju, odkręciłem śrubę, dolałem do oporu. Dodam tylko, że do dolewania ustawić auto (przechylić) tak, aby otwór wlewowo-przelewowy był najwyżej. Wtedy oleju wejdzie więcej i nie trzeba tak często uzupełniać - wystarczy sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 do silnika też wlewasz więcej oleju, żeby nie trzeba było często uzupełniać Błąd! Auto ma stać na równym, a oleju ma być do gwintu w otworze do uzupełniania oleju, nie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcz_07 Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 (edytowane) Dokładnie, zepsujesz skrzynię tym sposobem Producent dokładnie określił ile ma go się znajdować, aby było wystarczające smarowanie (chłodzenie), a zarazem nie zwiększało różnorakich oporów Edytowane 11 Kwietnia 2012 przez pcz_07 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Dokładnie, zepsujesz skrzynię tym sposobem Moja meganka jeździ już tak ponad dwa lata i nic jej nie dolega, poza tym niewielkim wyciekiem na wybieraku. A sprawdzenie oleju polega tylko na lekkim uchyleniu wykręcoenego korka i sprawdzeniu olej jest, czy go nie ma, ale z reguły jest. A jak będzie po takim uzupełnieniu do 0.1 litra więcej niż normalnie przekładnia z tego tytułu się nie rozleci - to jedno, a drugie nikogo do tego nie namawiam. Ja też bezmyślnie nie stosuję się do każdej informacji jaką przeczytam - najpierw ją przemyślę i jak uznam za sensowną to ją zastosuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masterek1985 Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 dzięki za odpowiedzi ale dalej nie otrzymałem konkretnej informacji ... Czy do wymiany uszczelniacza, simeringu trzeba ściągać skrzynie biegów czy uda się na kanale ?? Jaki olej dolać silnik 1,9 Dti dok 98 ps 98 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiu105 Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 a czytac potrafi czy czeka aby podac na tacy ? jezeli ktos pisze ze trzeba roznierac skrzynie to znaczy ze trzeba tez ja wyjac z samochodu. ehhhh..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masterek1985 Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 jasiu105 nie pieklij sie tylko chciałem to potwierdzić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredi Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 (edytowane) Naprawa wiąże się z wybebeszaniem gada. Olej? No do swojego to wlałem jakiś oryginał ELF. Teraz nie pamiętam dokładnie typu bo baniak stoi w garażu. Gdzieś w moich zapytaniach też pytałem co wlewać, ale każdy olej jest pod typ skrzyni.Musisz wiedzieć co tam u ciebie siedzi. ---------- Chyba dałem TransELF NFJ 75W80 Edytowane 17 Kwietnia 2012 przez fredi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi