Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

centralny zamek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam mały problem z centralnym zamkiem (scenic I bez immo) a mianowicie od jakiegoś czasu czujnik centralnego "nie łapie" i drzwi muszę otwierać ręcznie tzn kluczykiem. Po wymianie baterii w kluczyku zaczęło działać ale tylko przez parę dni potem znowu nic (dioda na kluczyku miga podczas naciskania)

proszę o pomoc w namierzeniu problemu

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Witam,

Pozwolę się przyłączyć do dyskusji, ponieważ posiadam także problem z centralnym, przynajmniej tak mi się wydaje, że to centralny. Centralny działa tak, że zamyka wszystkie drzwi, a nie otwiera jednych (tylne lewe), które wtedy tylko od wewnątrz da się otworzyć. może ktoś miał podobny problem i pomógłby mi zlokalizować przyczynę usterki?

Pozdrawiam

dostań się do siłownika i sprawdź czy działa w obie strony bez obciążenia.

A na początek sprawdź połączenie na słupku (kostkę).

I jeszcze prosty teścik:

wyjdź z auta, zamknij drzwi. Przyłóż dłoń do blachy w okolicy klamki i pstryknij centralnym w kluczyku. Jeżeli będziesz czuć delikatny wstrząs przy zamykaniu i otwieraniu, to masz najprawdopodobniej problem z połączeniem zamek-siłownik. Może cięgno się oberwało.

• 2 tygodnie później...

Powitać :notacrook:

Przyłączę się, gdyż mam problem z centralnym zamkiem.

Po pierwsze primo: wczoraj chcąc otworzyć auto (z pilota) otworzył się tylko przód (P+L) nie otwarł się tył i bagażnik. Otwarłem ręcznie od środka, popstrykałem, zaskoczyło... było ok.

Dzisiaj rano, do pracy (otwiera, zamyka - ok), po pracy otwiera ok, ale już jak chciałem zamknąć, to znowu zamyka się tylko przód. Nie działa pilotem alarmu, pilotem w kluczyku i zamykaniem automatycznym w środku. Otwiera i zamyka się tylko przód. Tylne drzwi na noc zablokowałem takim "pokrętękiem" w drzwiach (koło blokady dziecięcej) ale bagażnik dalej jest otwarty... <piwko>

Czy to może być coś z tą kostką na słupku? Jeszcze jej nie zlokalizowałem, bo teraz już późnawo.

Może ktoś coś poradzi?

Z góry dziękuję

pozdrawiam.

ps. nie działa jeszcze trzecie światło stopu, może to jest jakaś znacząca informacja, może to jakoś jest powiązane? Tylne szyby - manual.

Edytowane przez lin